Meso crne slavonske svinje ima zaštićenu oznaku izvornosti

Pixabay.com
Svinjetina, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Meso crne slavonske svinje dobilo je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija, a prenijelo Ministarstvo poljoprivrede. Time je taj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije, prenosi Hina.

EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva “Meso crne slavonske svinje” pokrenula je Poljoprivredno-uslužna zadruga LETA iz Našica, koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod tim nazivom.

Zaštita se temelji se na posebnoj kakvoći mesa koja je rezultat genetske osnove te načina držanja i hranidbe svinja, kao i dobi svinja pri klanju.

Meso crne slavonske svinje ima specifičnu izraženu aromu zbog profila masnih kiselina, što je rezultat tradicionalne hranidbe krmivima proizvedenim na vlastitim gospodarstvima.

Zbog značajnog obima kretanja i veće aktivnosti te prokrvljenosti mišića, meso crne slavonske svinje odlikuje se tamnijom bojom od mesa klasično utovljenih komercijalnih svinja.

Hrvatska sada ima 46 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari