Ministarstvo poljoprivrede želi povećati potpore svinjogojcima na šest milijuna eura

Pixabay.com
Svinjetina, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je u e-savjetovanju objavljen prijedlog izmjena Programa državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge. Financijska sredstva za njegovu provedbu povećavaju se s dosadašnjih 3,5 milijuna na šest milijuna eura, prenosi Hina.

Naime, kako pojašnjavaju, Vlada RH je taj program donijela 30. studenoga 2023. godine.

Njegove izmjene odnose se na produljenje razdoblja prihvatljivosti isporuke grla tovnih svinja većih završnih težina s farmi u zoni ograničenja, upisanih u JRDŽ, na klanje u odobrene objekte. Ovi objekti su posebno određeni za klanje kako bi se smanjio rizika od afričke svinjske kuge. Prihvatljivo razdoblje bilo je od 1. listopada do 31. prosinca 2023., a sada se produljuje do 31. siječnja 2024. godine.

Dio proizvođača tovnih svinja većih završnih težina čiji se objekti nalaze u zoni ograničenja, zbog ograničenog kapaciteta odobrenih objekata za klanje nije uspio isporučiti sve svinje na klanje do kraja 2023. godine.

Produljenje prihvatljivog razdoblja isporuke svinja na klanje pomoći će proizvođačima da isporuče sve svinje u odobrene objekte.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari