Meso turopoljske svinje – 45. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Meso turopoljske svinje dobilo je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavljeno je u Službenom listu Europske unije (EU), te je to 45. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele EU.

EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, piše Hina, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva “Meso turopoljske svinje” pokrenula je Plemenita općina turopoljska, Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom “Meso turopoljske svinje”.

Turopoljska svinja potječe iz područja Turopolja, a u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća uzgojno područje turopoljske svinje proširilo se iz Turopolja prema Sisku i Draganiću, a kasnije i na dio Slavonije i Podravine, dospjevši sve do granica Mađarske čime je turopoljska svinja postala najraširenija pasmina svinje u Hrvatskoj.

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=turopoljska+svinja&title=Special:MediaSearch&go=Go&type=image
Turopoljska svinja, Foto: Wikimedia /Marianne Cornelissen-Kuyt

Zaštita proizvoda “Meso turopoljske svinje” temelji se na specifičnoj kvaliteti mesa koja je rezultat genetske osnove te načina držanja i hranidbe svinja, kao i dobi svinja pri klanju, objašnjavaju iz Ministarstva.

Navode i kako je meso turopoljske svinje karakteristično je po tamnijoj i crvenijoj boji, kompaktnijoj mišićnoj teksturi te prirođeno ima veći stupanj nakupljanja masnog tkiva, posebice u potkožnom dijelu te između mišića. Termički obrađeno meso je pri konzumaciji elastično-sočne konzistencije, punog okusa i specifične arome koju daju otopljene masnoće mesa.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari