Nove narudžbe u njemačkoj industriji pale u ožujku

Pixabay.com
Uvoz/izvoz, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Prema revidiranim podacima, nove narudžbe u njemačkoj industriji pale su u ožujku 2024. za 0,4 posto u odnosu na veljaču, odražavajući slabu domaću potražnju, dok je izvoz pokazao znakove stabilizacije, prema podacima Destatisa. U veljači su se narudžbe smanjile za 0,8 posto.

Inozemna potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima porasla je u prvom proljetnom mjesecu za dva posto, potaknuta valom narudžbi iz ostalih članica eurozone koje su porasle za čak 10,6 posto. Narudžbe iz drugih zemalja smanjile su se pak za 2,9 posto.

Domaća potražnja pala je pak u ožujku ove godine za 3,6 posto u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj razini nove narudžbe smanjile su se za 1,9 posto, nakon pada od 8,8 posto u veljači.

U razdoblju od siječnja do ožujka 2024. potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima pala je za 4,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, izračunali su statističari.

Njemački robni izvoz porastao je pak u ožujku za 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec kada se smanjio za 1,6 posto, pokazalo je odvojeno izvješće statističkog ureda. Uvoz je naglo pao, uz stopu rasta od samo 0,3 posto, nakon rasta od tri posto u veljači. Time je višak u razmjeni Njemačke sa svijetom porastao za 4,2 posto u odnosu na veljaču, na 22,3 milijarde eura, prenosi Hina.

Na godišnjoj razini izvoz je pao za 8,3 posto, nakon pada od 1,1 posto u veljači. Produbljen je i pad uvoza, za 9,6 posto, sa 6,7 posto u prethodnom mjesecu.

Izvoz robe u ostale članice eurozone zadržao se u ožujku na razini prethodnog mjeseca dok je uvoz iz te skupine zemalja porastao za dva posto.

SAD je zadržao poziciju glavnog odredišta njemačkog izvoza, uz vrijednost isporuka od 14,3 milijarde eura, veću za 3,6 posto nego u veljači. Uvoz iz SAD-a porastao je pak za 2,6 posto, na 2,7 milijardi eura.

Najviše robe Njemačka je i u ožujku uvezla iz Kine, u vrijednosti 13,7 milijardi eura, većoj za čak 14,3 posto nego u veljači. Izvoz u Kinu porastao je pak za 3,7 posto, na 8,3 milijarde eura. Izvoz u Rusiju pao je pak za 14,8 posto, na 600 milijuna eura. Uvoz se smanjio za 16,3 posto, na 200 milijuna eura, pokazuju podaci Destatisa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari