Njemačka nekretninska kompanija u 2023. poslovala s gubitkom od sedam milijardi eura

Pixabay.com
Novac, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Njemačka nekretninska kompanija Vonovia izvijestila je da je u 2023. godini poslovala s gubitkom od gotovo sedam milijardi eura, odražavajući tako krizu u tom sektoru zbog visokih troškova gradnje.

Lanjski gubitak od 6,76 milijardi eura veći je deset puta nego u 2022. godini, kada je Europska središnja banka (ESB) počela dizati kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju u eurozoni.

Vonovia je u 2023. otpisala 10,7 milijardi eura vrijednosti za 500.000 stanova, umanjivši vrijednost portfelja za 11,4 posto, na 84 milijarde eura. Uprava kompanije poručila je da će nastaviti s prodajom stanova kako bi smanjili dug.

“Pad vrijednosti najveći je u našoj povijesti”, rekao je glavni izvršni direktor Rolf Buch na izvanrednoj konferenciji.

Podaci naglašavaju krizu u cijelom sektoru, obilježenu stečajevima, oštrim padom transakcija, nižim cijenama kvadrata i smanjenjem broja radnih mjesta u građevinarstvu, prenosi Hina.

Sektor nekretnina vrijedan je 670 milijardi eura i ključni je stup njemačkog gospodarstva, budući da zapošljava desetinu radnika i stvara gotovo petinu dodane vrijednosti, više i od automobilskog sektora, prema podacima udruge ZIA.

I najveći Vonovijini konkurenti LEG Immobilien i TAG Immobilien izvijestili su ovaj tjedan da su prošle godine poslovali s gubitkom koji je za tri kompanije porastao na 8,7 milijardi eura.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari