Do kraja 2024. Njemačka bi mogla imati 2,8 milijuna nezaposlenih

Freepik.com
Njemačka, ilustracija, Foto: Freepik.com

Slabost njemačkog gospodarstva počinje se očitovati i na tržištu rada, upozorio je ekonomski institut IW u najnovijem istraživanju, procijenivši da bi broj nezaposlenih do kraja godine mogao dosegnuti najvišu razinu u gotovo deset godina.

Do kraja godine Njemačka bi trebala imati gotovo 2,8 milijuna nezaposlenih, najviše od 2015. godine, pokazuje istraživanje pod naslovom “Povratak nezaposlenosti?”. Brojka je još uvijek znatno niža nego u 2005. godini kada je bez posla bilo gotovo 4,9 milijuna njemačkih građana, napominju autori istraživanja.

“Tržište rada bilo je lani prilično stabilno, unatoč recesiji. Ove godine jače osjećamo posljedice gospodarske krize”, rekao je stručnjak za tržište rada IW-a Holger Schaefer.

“Planovi tvrtki ne signaliziraju veći broj zaposlenih do kraja godine. Broj novoprijavljenih slobodnih radnih mjesta pao je u ožujku na najnižu razinu u pet godina”, naglasio je.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj porast će u ovoj godini na šest posto, izračunali su u IW-u. Vlada pak očekuje da će iznositi 5,8 posto i biti veća za 0,1 postotni bod nego u 2023. U 2025. trebala bi pasti na 5,7 posto.

“Postupno oživljavanje gospodarstva vjerojatno će rezultirati ponovnim zapošljavanjem i postupnim smanjenjem nezaposlenosti”, piše u vladinim proljetnim prognozama.

Njemačko gospodarstvo smanjilo se u 2023. za 0,3 posto, ali broj zaposlenih porastao je za 340.000 ili 0,7 posto, prenosi Hina.

Stručnjaci IW-a povećanje pripisuju nastojanjima kompanija da zadrže kvalificirane radnike čak i ako za njih nemaju dovoljno posla, u strahu od manjka radne snage u budućnosti zbog demografskih promjena. No, ne mogu to raditi u nedogled.

“Kako se razdoblje slabosti produljuje, sve su veće šanse da će broj zaposlenih morati biti prilagođen jer će kontinuirani pad produktivnosti potkopati konkurentnost tvrtki”, podsjeća Schaefer.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari