Nove države priključuju se BRICS-u

pixabay.com
Summit BRICS-a Foto: Pixabay.com

Skupina zemalja BRICS-a načelno se dogovorila o proširenju bloka te je odlučila pozvati šest zemalja – Argentinu, Egipat, Iran, Etiopiju, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, da postanu nove članice bloka, rekao je južnoafrički predsjednik, Cyril Ramaphosa.

Rasprava o proširenju bloka BRICS, koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, objavio je Reuters, bila je na vrhu dnevnog reda na trodnevnom summitu u Johannesburgu. Dok su sve članice BRICS-a javno izrazile potporu proširenju bloka, među čelnicima je bilo i podjela oko toga koliko članica i koliko brzo, piše Reuters.

„Spremni smo proširiti obitelj“, rekao je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, tijekom otvaranja plenarne sjednice čelnika. Sve članice u cjelosti podržavaju tu zamisao, rekao je Ramaphosa i dodao da su se članice složile oko proširenja. „Usvojili smo dokument koji određuje smjernice, principe i postupak procjene zemalja koje žele postati članice BRICS-a“, rekla je južnoafrička ministrica vanjskih poslova, Naldei Pandor, prenose svjetski mediji. Nove članice pridružuju se BRICS-u od 1.siječnja 2024. godine.

Prema čelnicima peteročlane skupine, koja proizvodi četvrtinu svjetskog bogatstva i čini 42 posto globalne populacije, prenosi hrt.hr, interes za pridruženje pokazuje rastući utjecaj zemalja u usponu na svjetskoj sceni. Kina, koja nosi oko 70 posto BDP-a skupine, jasno je izrazila sklonost povećanju broja članica BRICS-a i proširenju njegovog utjecaja.

„BRICS mora djelovati u korist multilateralizma i ne stvarati male blokove. Moramo integrirati više zemalja u obitelj“, rekao je predsjednik Xi Jinping. Zajednička želja BRISC-a je uspostava globalne ravnoteže, osobito u odnosu na utjecaj SAD-a i Europske unije. Sljedeći Summit BRICS-a bit će organiziran u Kazanu, u listopadu 2024. godine.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari