Što je BRICS valuta i može li se usvojiti?

pixabay.com
Države BRICS-a po novoj valuti? Foto: Pixabay.com

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva pozvao je države BRICS-a, na summitu u Johannesburgu, da stvore zajedničku valutu za međusobnu trgovinu i ulaganja, kao sredstvo smanjenja njihove ranjivosti na fluktuacije tečaja dolara. dao je prijedlog na summitu BRICS-a. Dužnosnici i ekonomisti, objavio je Reuters, istaknuli su poteškoće uključene u takav projekt, s obzirom na gospodarske, političke i geografske razlike između Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Da Silva ne vjeruje da bi nacije koje ne koriste dolar trebale biti prisiljene trgovati u valuti, a zalagao se i za zajedničku valutu u južnoameričkom bloku Mercosur. Valuta BRICS-a “povećava naše mogućnosti plaćanja i smanjuje našu ranjivost”, rekao je na uvodnoj plenarnoj sjednici summita, prenosi Reuters.

Što drugi dužnosnici misle o ideji?

Južnoafrički dužnosnici rekli su da valuta BRICS-a nije na dnevnom redu summita. U srpnju je indijski ministar vanjskih poslova rekao da “nema ideje o BRICS valuti”. Njezin ministar vanjskih poslova rekao je prije odlaska na summit da će se raspravljati o poticanju trgovine u nacionalnim valutama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će se na skupu, kojem je prisustvovao putem videolinka, raspravljati o prelasku trgovine između zemalja članica s dolara na nacionalne valute. Kina nije komentirala tu ideju. Predsjednik Xi Jinping govorio je na summitu o promicanju “reforme međunarodnog financijskog i monetarnog sustava”.

Južnoafrička republika iznijela svoje primjedbe oko BRICS valute, foto: Pixabay.com

Izgradnja valute BRICS-a bila bi “politički projekt”, rekla je guvernerka južnoafričke središnje banke Lesetja Kganyago tijekom srpnja. “Ako to želite, morat ćete dobiti bankovnu uniju, morat ćete dobiti fiskalnu uniju, morate postići makroekonomsku konvergenciju”, rekla je Kganyago te dodala da je za valutu potrebna i srednišnja banka, što je posebna problematika koju bi trebalo prevazići.

Dolar dominira međunarodnom trgovinom

Čelnici zemalja BRICS-a rekli su da žele više koristiti svoje nacionalne valute umjesto dolara, koji je naglo ojačao prošle godine kada su Federalne rezerve podigle kamatne stope i Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, zbog čega su dolarski dug i mnogi uvozi postali skuplji.

Izgon Rusije iz globalnih financijskih sustava nametnut sankcijama prošle godine također je potaknuo nagađanja da će se nezapadni saveznici odmaknuti od dolara. “Objektivan, nepovratan proces dedolarizacije naših gospodarskih veza uzima sve više maha”, rekao je Putin na summitu u utorak.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, udio dolara u službenim deviznim pričuvama pao je na 20-godišnju nisku razinu od 58 posto u posljednjem tromjesečju 2022. godine i 47 posto, kada se prilagodi promjenama tečaja.

Međutim, dolar još uvijek dominira globalnom trgovinom. Nalazi se na jednoj strani od gotovo 90 posto globalnih forex transakcija, prema podacima Banke za međunarodna poravnanja. Za dedolarizaciju bi bili potrebni nebrojeni izvoznici i uvoznici, kao i zajmoprimci, zajmodavci i trgovci valutama diljem svijeta, da samostalno odluče koristiti druge valute.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari