Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine

pixabay.com
Oslo, kraljevska rezidencija, Foto: pixabay.com

Norveški državni mirovinski fond izvijestio je o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i „zelenu“ energetsku infrastrukturu.

U razdoblju od siječnja do ožujka, prihod od ulaganja iznosio je 1,2 bilijuna norveških kruna što je oko 102,6 milijardi eura, uz stopu prinosa od 6,3 posto.

U prošloj godini prinos je iznosio 16,1 posto, uz znatna kolebanja. Na početku 2023. godine, iznosio je 5,9 posto, u prvoj polovini godine 10,0 posto dok je u trećem tromjesečju iskazivao gubitak na ulaganjima po stopi od 2,1 posto.

Najbolji rezultat fond je na početku 2024. godine ostvario ulaganjima u dionice, prenosi Hina, iskazan u stopi prinosa od 9,1 posto. 

“Povrat na naša ulaganja u dionice bio je vrlo snažan u prvom tromjesečju, zahvaljujući u prvom redu tehnološkom sektoru”, naveo je u izjavi zamjenik izvršnog direktora Trond Grande.

Prinos na ulaganja u obveznice i u neizlistane nekretnine bio je blago negativan, prema stopama od minus 0,4 odnosno minus 0,5 posto.

Značajniji gubitak fond je zabilježio na ulaganjima u infrastrukturu za obnovljive izvore energije, od 11,4 posto.

Fond ulaže prihode od proizvodnje nafte i plina za isplatu mirovina i trenutno je za svakog građanina, uključujući djecu, zaradio po 283.000 dolara.

Na zadnji dan oko 72,1 posto imovine bilo je uloženo u dionice. Udio obveznica iznosio je 26,0 posto, udio nekretnina 1,8 posto, a udio „zelene“ infrastrukture 0,1 posto.

Građani Norveške vlasnici su, preko fonda, oko 1,5 posto svih dionica uvrštenih na svjetskim burzama i udjela u oko 8.900 kompanija. Vrijednost fonda iznosila je na kraju ožujka 17,72 milijardi kruna odnosno 1,51 milijardi eura.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari