Norveški mirovinski fond zaključio 2023. s dobiti

Pixabay.com
Oslo, Norveška Foto: Pixabay.com

Norveški mirovinski fond izvijestio je da je prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,22 bilijuna norveških kruna što iznosi 213 milijardi dolara, najviše zbog prinosa od ulaganja u tehnološke dionice.

Iako si u trećem tromjesečju zabilježili gubitak na ulaganjima od 374 milijarde norveških kruna, što iznosi oko 33,80 milijardi dolara, zbog pada vrijednosti svih kategorija imovine, 2023. godinu su završili s dobiti.

Usporedbe radi, fond je 2022. godinu zaključio je s gubitkom od 1,64 bilijuna kruna, odnosno oko 160 milijardi dolara, stoji u priopćenju Norges Bank Investment Managementa (NBIM).

“U usporedbi sa slabom 2022., tržište dionica bilo je u prošloj godini vrlo snažno unatoč visokoj inflaciji i geopolitičkim previranjima. Vrlo dobre rezultate ostvarile su ponajprije tehnološke dionice”, rekao je izvršni direktor NBIM-a, Nicolai Tangen.

Norveški mirovinski fond najveći je fond ove vrste u svijetu i upravlja imovinom vrijednom 1,6 bilijuna dolara, podsjeća Reuters.

U dioničkom portfelju najvrjedniji udio čine dionice Microsofta, u vrijednosti od 358,4 milijarde kruna, a odmah iza njega su dionice Applea, vrijedne 337,3 milijarde kruna.

Povrat od ulaganja fonda iznosio je lani 16,1 posto, što je 0,18 postotnih bodova manje nego u prethodnoj godini.

Fond ulaže državne prihode od proizvodnje nafte i plina u dionice, obveznice, nekretnine i projekte obnovljivih izvora energije, podsjeća Hina. Drži udjele u više od 8.800 tvrtki diljem svijeta i posjeduje 1,5 posto svih dionica uvrštenih u burzovnoj kotaciji.

Na kraju godine 70,9 posto imovine držao je u dionicama, 1,1 postotni bod više nego u 2022. godini. Udio obveznica kliznuo je pak za 0,4 postotna boda, na 27,1 posto. Slijedi udio u nekretninama s udjelom od 1,9 posto, za 0,8 postotna boda nižim nego u prethodnoj godini.

Udio obnovljive infrastruktura bio je na kraju prošle godine nepromijenjen i iznosio je 0,1 posto ukupnih ulaganja.

Norveška država lani je u fond uplatila 711 milijardi kruna, u usporedbi s gotovo 1,1 bilijun u godini ranije.

7 Odgovora

  1. Samo da kazem da je svaki skandinavski mirovinski fond prejak te posluju s dobiti. Bio sam u Svedskoj i malo razgovarao s ljudima, pa znam.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari