Iz norveškog mirovinskog fonda poručili da Tesla mora poštovati ​​radnička prava

Pixabay.com
Tesla, Foto: Pixabay.com

Američki proizvođač automobila Tesla mora poštovati ​​radnička prava, uključujući kolektivno pregovaranje, objavio je norveški mirovinski fond koji drži Tesline dionice nakon vala radničkog nezadovoljstva u Švedskoj.

Norveški fond upravlja imovinom u vrijednosti 1,5 bilijuna dolara i spada među najveće burzovne investitore u svijetu.

Norges Bank Investment Management (NBIM) upravlja fondom i sedmi je najveći dioničar Tesle, s udjelom od 0,88 posto, vrijednim oko 6,8 milijardi dolara, prema podacima Londonske burze, prenosi Hina.

“Očekujemo da tvrtke u koje ulažemo poštuju temeljna ljudska prava, uključujući radnička prava”, stoji u pisanom odgovoru NBIM-a na Reutersov upit o Teslinom sporu sa švedskim radnicima.

Lani smo podržali prijedlog dioničara u Tesli koji je od tvrtke tražio da uvede politiku poštivanja prava na sindikalno organiziranje, dodaje se u priopćenju. Prijedlog nije prošao.

U NBIM-u nisu željeli reći hoće li protivljenje proizvođača automobila organiziranom radništvu utjecati na ulaganje u njegove dionice. Situaciju nije željelo komentirati ni etičko vijeće fonda, koje može preporučiti NBIM-u prodaju udjela.

Danski mirovinski fond odlučio je prošli tjedan prodati vlasničke udjele u Tesli.

“Prodali smo naše dionice Tesle 6. prosinca, kada su imale tržišnu vrijednost od 476 milijuna danskih kruna (68,9 milijuna dolara)”, izvijestio je PensionDanmark Reuters putem e-pošte.

I skupina švedskih mirovinskih fondova pozvala je Teslu da potpiše ugovor sa sindikatom, ali zasad ne namjeravaju prodavati njegove dionice.

Mehaničari okupljeni u švedskom sindikatu IF Metall stupili su u štrajk 27. listopada, odbijajući servisirati Tesline automobile budući da tvrtka ne prihvaća kolektivno pregovaranje. U znak solidarnosti štrajku su se pridružili i članovi drugih sindikata, uključujući lučke radnike, električare, čistače i poštanske službenike koji su kompaniji prestali isporučivati ​​tablice za nove automobile.

I najveći sindikat u norveškom privatnom sektoru planira se priključiti štrajku i od kraja mjeseca blokirati tranzit Teslinih automobila prema švedskom tržištu.

Finski sindikat radnika u sektoru prijevoza AKT blokirat će pak od 20. prosinca pretovar Teslinih vozila namijenjenih švedskom tržištu u svim domaćim lukama. To znači da radnici u finskim lukama neće pretovarivati Teslina vozila i dijelove namijenjene švedskom tržištu, rekao je AKT u izjavi.

Solidariziranje lučkih radnika onemogućit će Tesli isporuku ​​automobila na švedsko tržište, primjećuje Reuters.

“Kolektivni ugovori i međusobna potpora sindikata ključni su dio modela nordijskog tržišta rada”, naglasio je u izjavi predsjednik finskog sindikata Ismo Kokko.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari