Danski mirovinski fond prodaje Tesline dionice zbog spora sa sindikatom

Pixabay.com
Gradska vijećnica, Copenhagen, Danska, Foto: Pixabay.com

Danski mirovinski fond PensionDanmark odlučio je prodati vlasničke udjele u Tesli zbog sukoba američkog proizvođača električnih automobila sa sindikatima u Švedskoj.

Mehaničari okupljeni u švedskom sindikatu IF Metall stupili su 27. listopada u štrajk, odbijajući servisirati Tesline automobile budući da tvrtka ne prihvaća kolektivno pregovaranje.

U znak solidarnosti, prenosi Hina, štrajku su se pridružili i članovi drugih sindikata, uključujući lučke radnike, električare, čistače i poštanske službenike koji su kompaniji prestali isporučivati ​​tablice za nove automobile.

Američka kompanija tužila je državnu agenciju za promet i državnu poštansku tvrtku PostNord sudu koji je presudio da agencija mora pronaći rješenje za blokiranu dostavu registarskih tablica. Agencija je odgovorila da je ugovorom obavezana koristiti PostNordove usluge.

I najveći sindikat u norveškom privatnom sektoru planira se priključiti štrajku i od kraja mjeseca blokirati tranzit Teslinih automobila prema švedskom tržištu. 

Tesla načelno ne sklapa kolektivne ugovore s predstavnicima radnika. Iz sindikata poručuju da je za švedski model tržišta rada ključno da sve kompanije imaju kolektivne ugovore.

Zbog Teslinog spora sa sindikatima, danski mirovinski fond odlučio je prodati vlasničke udjele u američkoj tvrtki.

“Budući da se sukob sada širi i na Dansku i da Tesla vrlo kategorički odbija sklapati sporazume sa sindikatima u svim zemljama, zaključili smo da kao investitori trenutno teško možemo utjecati na kompaniju”, objavio je mirovinski fond u priopćenju. 

“Zato smo Teslu uvrstili na popis kompanija koje ćemo isključiti iz vlasničkih portfelja”, objavili su, ne navodeći veličinu udjela. PensionDanmark upravlja mirovinama 823.000 Danaca. Vrijednost fonda iznosi 317,3 milijarde danskih kruna, odnosno oko 45,81 milijardu dolara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari