Danci se priključuju radnicima u Švedskoj koji štrajkaju protiv Tesle

pixabay.com
Tesla, ilustracija Foto: Pixabay.com

Spor Tesle sa sindikatima u Skandinaviji eskalirao je nakon što je sindikat 3F objavio da više neće prevoziti vozila američkog proizvođača u Švedsku.

Najveći danski sindikat 3F rekao je da njegovi lučki radnici i vozači više neće pomagati u prijevozu vozila na putu za Švedsku. Sindikat IF Metall iz Švedske vodi sve žešću bitku s Teslom zbog odbijanja kompanije da potpiše kolektivni ugovor u kojem uvjete rada određuju poslodavci i sindikati, piše Financial Times.

Švedske čistačice, lučki radnici i poštanski službenici već su pokušali podržati Tesline mehaničare koji su u štrajku. Norveški lučki radnici također su najavili da će odbiti iskrcaj Teslinih modela namijenjenih Švedskoj. Spor uključuje oko 130 mehaničara u Teslinim radionicama u Švedskoj, dok ostali rade kao i inače.

Danski sindikat 3F priopćio je kako IF Metall i švedski radnici trenutno vode izuzetno važnu borbu te se pridružuju pozivu za podršku. IF Metall je rekao da bi slavni švedski ekonomski model mogao biti dugoročno ugrožen ako se Tesli dopusti da napusti kolektivni ugovor.

Norveški sindikati također razmatraju svoj odgovor na sukob u Švedskoj, odmjeravajući hoće li organizirati štrajk Teslinih radnika u Norveškoj, gdje američki proizvođač automobila prodaje dvostruko više vozila nego u Švedskoj.

Prema nordijskom modelu rada, plaće i uvjete u većini poduzeća određuju na nacionalnoj razini sindikati i udruge poslodavaca. Zahvaljujući tom modelu, razina štrajkova u tim zemljama znatno je niža nego u drugim europskim zemljama, poput Njemačke i Francuske.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari