Norveški državni mirovinski fond poslovao s gubitkom

pixabay.com
Royal House, Oslo Foto: Pixabay.com

Norveški državni mirovinski fond izvijestio je da je u trećem tromjesečju zabilježio gubitak na ulaganjima od 374 milijarde norveških kruna (oko 33,80 milijardi dolara) zbog pada vrijednosti svih kategorija imovine.

Prinos na ulaganja iznosio je u razdoblju od srpnja do rujna minus 2,1 posto, objavio je fond koji ulaže prihode od prodaje nafte i plina u dionice, obveznice, nekretnine i projekte obnovljivih izvora energije u mirovinu građana.

Negativni prinos prati rezultate ulaganja u dionice, prenosi Hina, koje su u trećem tromjesečju činile 70,6 posto imovine. U drugom tromjesečju njihov je udio iznosio 71,3 posto.

Gotovo isti negativan prinos fond je zabilježio i na ulaganjima u obveznice, a najlošiji rezultat zabilježio je u ulaganjima u nekretnine koje nisu uvrštene na burzu, od minus 3,3 posto.

„Pad u svim kategorijama imovine možda signalizira da je određenu ulogu odigrao i temeljni makroekonomski faktor i čovjek bi bio sklon uprijeti prstom u kontinuirani rast kamatnih stopa”, izjavio je za Reuters zamjenik izvršnog direktora fonda Trond Grande.

Kada kamatne stope rastu snažno i brzo kao danas, logično je da će se neke kompanije morati refinancirati i financirati uz veći trošak. Pitanje je mogu li baš sve istodobno sačuvati profitabilnost”, istaknuo je Grande.

Dionice su u proteklih godinu dana postizale bolje rezultate od ostalih kategorija imovine, ali fond sada malo brine činjenica da je rast koncentriran samo na šačicu supervelikih američkih tehnoloških kompanija, dodao je Grande.

Na kraju rujna fond je upravljao imovinom ukupne vrijednosti 14,8 bilijuna kruna (1,4 bilijuna dolara).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari