Norveška tvrtka otkrila najveće europsko nalazište rijetkih zemnih metala

Iskapanja, Foto: Piotr Arnoldes/Pexels

Rudarska tvrtka Rare Earths Norway otkrila je najveće europsko dokazano nalazište visoko cijenjenih elemenata rijetkih zemnih metala, što bi potencijalno moglo predstavljati prijelomni trenutak i za nordijsku zemlju i za širu regiju.

CNBC piše kako je u pitanju jedno od rijetkih nalazišta koje nije u vlasništvu ili pod kontrolom Kine, a to otkriće dodatni je poticaj u nastojanju Europe da prekine kinesku dominaciju u tom sektoru.

Kompanija procjenjuje da se na lokaciji Fen, smještenoj na jugoistoku Norveške, nalazi 8,8 milijuna tona oksida rijetkih zemnih metala, kao i da su uvjeti za eksploataciju povoljni.

Navode i da postoji procijenjenih 1,5 milijuna metričkih tona takvih elemenata koji se mogu koristiti u električnim vozilima i vjetroturbinama.

Vjeruje se kako će potražnja u narednim godinama eksponencijalno rasti zbog energetske tranzicije, odnosno kako se prijelaz na čistu energiju bude ubrzavao.

Ovo otkriće zasjenjuje i ogromno nalazište rijetkih zemnih metala pronađeno lani u susjednoj Švedskoj.

Alf Reistad, izvršni direktor tvrtke Rare Earths Norway, istaknuo je za CNBC da otkriće u Fenu predstavlja “veliku prekretnicu”.

“Važno je reći da danas u Europi nema apsolutno nikakve ekstrakcije rijetkih zemnih elemenata”, kazao je Reistad.

Prva faza rudarskih radova trebala bi biti pokrenuta do 2030. godine.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari