Kina zabranjuje izvoz tehnologije za obradu rijetkih zemnih metala

Freepik.com
Kina, ilustracija Foto: Freepik.com

Kina, vodeći svjetski prerađivač rijetkih zemnih metala, zabranila je izvoz tehnologije za izradu magneta koji koriste ove metale, dodajući to već važećoj zabrani tehnologije za ekstrakciju i odvajanje kritičnih materijala. Rijetki zemni metali su skupina od 17 metala koji se koriste za izradu magneta koji snagu pretvaraju u pokret za upotrebu u električnim vozilima, vjetroturbinama i elektronici.

“Ovo bi trebao biti jasan poziv da ovisnost o Kini u bilo kojem dijelu lanca vrijednosti nije održiva”, rekao je Nathan Picarsic, suosnivač geopolitičke konzultantske tvrtke Horizon Advisory ze Reuters.

Kinesko ministarstvo trgovine tražilo je mišljenje javnosti prošlog prosinca o potencijalnom potezu dodavanja tehnologije za pripremu smarij-kobalt magneta, neodim-željezo-bor magneta i cerijevih magneta u svoj “Katalog tehnologija zabranjenih i ograničenih za izvoz”. Navedeni ciljevi u katalogu su i zaštita nacionalne sigurnosti i javnog interesa.

Kina je također zabranila i tehnologiju za proizvodnju kalcijevog oksiborata i proizvodnu tehnologiju za obradu rijetkih zemnih metala, dodajući ih ranijoj zabrani proizvodnje materijala od legura ovih 17 metala.

Ove godine znatno su pooštrena i kineska pravila koja usmjeravaju izvoz nekoliko metala, u eskalirajućoj borbi sa Zapadom oko kontrole kritičnih minerala. U kolovozu su uvedene izvozne dozvole za materijale za proizvodnju čipova galij i germanij, nakon čega su uslijedili slični zahtjevi za nekoliko vrsta grafita od 1. prosinca.

“Kina želi zadržati svoju tržišnu dominaciju. Ovo je sada utrka””, rekao je Don Swartz, izvršni direktor tvrtke American Rare Earths, koja razvija rudnik rijetkih zemalja i pogon za preradu u Wyomingu.

Potez Kine da se zaštiti njihova tehnologija koja se primjenjuje na rijetkim zemnim metalima, dolazi dok se EU i SAD bore da se „otrgnu“ od ovisnosti od Kine, koja čini gotovo 90 posto globalne rafinirane proizvodnje rijetkih zemnih metala.

Kina je ovladala procesom ekstrakcije otapalima za pročišćavanje strateških minerala, koji su MP Materials i druge zapadne tvrtke za zemne metale teško implementirale zbog tehničke složenosti i zabrinutosti oko onečišćenja.

Dionice MP-a, koji je polako počeo povećavati preradu rijetkih zemnih metala u Kaliforniji, porasle su više od deset posto nakon poteza Kine. Ucore Rare Metals priopćio je da je završio s puštanjem u pogon postrojenja za testiranje vlastite tehnologije obrade rijetkih zemnih metala, koju djelomično financira Ministarstvo obrane SAD-a.

Bit će potrebne nove tehnologije kako bi se nadmudrio kineski pritisak na ova važna područja”, rekao je izvršni direktor Ucorea Pat Ryan. Dionice Ucorea porasle su više od 16 posto. Ono što ostaje nejasno, ocjenjuje Reuters, jeste u kojoj se mjeri kineska tehnologija rijetkih zemnih metala zapravo izvozi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari