Pandora počinje koristiti reciklirane plemenite metale za proizvodnju svog nakita

Freepik.com
Nakit, ilustracija Foto: Freepik.com

Pandora, najveća svjetska draguljarnica po količini prodanih proizvoda, prestala je koristiti iskopano srebro i zlato te sada nakit proizvodi samo s recikliranim plemenitim metalima, koji zahtijevaju manje energije za proizvodnju.

Danska tvrtka, poznata po svojim narukvicama s privjescima koji koštaju od 65 do 95 dolara, svake godine kupi oko 340 tona srebra i jednu tonu zlata. Njen opskrbni lanac proizveo je 264.224 tone CO2 u 2022., prema godišnjem izvješću.

Korištenje recikliranih, umjesto novoiskopanih, metala smanjuje Pandorinu neizravnu emisiju CO2 za oko 58.000 tona godišnje, rekao je Mads Twomey-Madsen, viši potpredsjednik za komunikacije i održivost ove tvrtke.

Opskrbni lanci recikliranog metala predstavljaju rizik jer se ukradeno zlato može prodati kao otpad za recikliranje, a teško je dokazati podrijetlo metala nakon što se rastali, prenosi Reuters. Kako bi ublažila rizike, Pandora koristi standard koji je razvilo Vijeće odgovorno za nakit (RJC). Taj standard isključuje zlatne kovanice i zlatne poluge kao izvor recikliranog zlata.

Pandora, koja je rekla da je u prosincu 2023. počela koristiti 100 posto reciklirano srebro i zlato, ulaže oko 10 milijuna dolara godišnje u prelazak na reciklirani plemeniti metal, tako da će trošak apsorbirati, a ne prenijeti na potrošače kroz povećanje cijena, rekao je Twomey-Madsen.

Kompanija zahtijeva da neovisni revizori ocijene dobavljače prema RJC standardu, uključujući dokumentiranje izvora recikliranog srebra. Pandorini dobavljači morali su odvojiti certificirane reciklirane metale od necertificiranih, kazao je Twomey-Madsen.

Pandora, koja je 2022. prodala 103 milijuna komada nakita, proizvodi nakit u dvije tvornice u Tajlandu i gradi treću u Vijetnamu. Rivali poput Monice Vinader i Missoma također reklamiraju svoju upotrebu 100 posto recikliranog srebra i zlata.

Rafinerije metala recikliraju srebro iz industrijskih katalizatora, rendgena, elektroničke opreme i starog srebrnog posuđa. Reciklirano zlato dobivaju iz otpada u proizvodnji nakita i od starog nakita.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari