Norveška bi mogla početi s rudarenjem u podmorju

Pixabay.com
Morska obala, Norveška, Foto: Pixabay.com

Norveška vlada i dvije oporbene stranke postigle su dogovor o početku istraživanja minerala u podmorju u arktičkoj regiji, unatoč upozorenjima stručnjaka i aktivista da bi to moglo ugroziti okoliš.

Norveška tako želi postati prva zemlja koja će omogućiti rudarenje u podmorju u komercijalnim razmjerima i opskrbu važnim mineralima u energetskoj tranziciji, prenosi Hina.

Vlada Norveške je, u izmijenjenoj verziji, postrožila zahtjeve o provjeri utjecaja rudarenja na okoliš i propisala da bi zadnju riječ u izdavanju dozvola trebao imati parlament, na temelju podataka prikupljenih iz dubokog mora u početnoj fazi istraživanja.

Prijedlog su usuglasile dvije stranke u manjinskoj vladi, Laburisti i Stranka centra, a prihvatili su ga  oporbeni Konzervativci i Stranka napretka, što znači da mu je osigurana većinska potpora na glasanju zakazanom 4. siječnja 2024. godine. “Ekološka letvica” za rudarenje morskog dna postavljena je u izmijenjenom prijedlogu prilično visoko, ustvrdio je za Reuters parlamentarni zastupnik konzervativne stranke Baard Ludvig Thorheim.

“Vjerujemo i nadamo se da će postati međunarodni standard za tu aktivnost”, rekao je Thorheim, a važno je, po njegovim riječima, i da okvir bude predvidiv za kompanije.

Žestoko se raspravljalo o tome kako uravnotežiti potrebu za strogim kriterijima zaštite okoliša i komercijalnu održivost za kompanije koje žele vaditi minerale iz mora, naglasio je zastupnik u norveškom parlamentu.

“Ako su zahtjevi prestrogi i prekomplicirani, nitko neće pokazati interes, ali istovremeno je i u interesu tih kompanija da sudjeluju u djelatnosti koja ima dobru reputaciju i poštuje zahtjeve o održivosti”, dodao je Thorheim.

Start-up Loke Marine Minerals bavi se rudarenjem na morskom dnu zadovoljan je kompromisom. Tvrtku podupiru investitori poput naftne servisne tvrtke Technip FMC i norveške pomorske grupe Wilhelmsen.

“Veliki dan, ne samo za Norvešku već za cijeli svijet”, rekao je Reutersu izvršni direktor Lokea Walter Sognnes. “Kao dobavljač ključnih minerala za prijelaz na zelenu energiju, moramo procijeniti dubokomorske minerale na temelju činjenica”.

Grupa za zaštitu okoliša WWF smatra pak da dogovor šteti ugledu Norveške u pitanju očuvanja oceana i izrazila nadu da će parlament na kraju ipak blokirati rudarenje u komercijalnim razmjerima.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari