Nobelova nagrada dodijeljena znanstvenicima koji su razvili cjepivo protiv Covida-19

Foto: Artem Podrez/Pexels

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu dodijeljena je paru znanstvenika koji su razvili tehnologiju koja je dovela do mRNA Covid cjepiva. Riječ je o profesorima Katalin Kariko i Drewu Weissmanu koji će podijeliti nagradu.

Ta tehnologija bila je eksperimentalna prije pandemije, ali sada se preporuča milijunima ljudi diljem svijeta kako bi ih zaštitila od ozbiljnijih oblika Covida-19.

Ista mRNA tehnologija trenutno se istražuje i za druge bolesti, uključujući karcinom.

“Laureati su doprinijeli neviđenoj stopi razvoja cjepiva tijekom jedne od najvećih prijetnji ljudskom zdravlju u moderno doba”, navodi se u priopćenju Odbora za dodjelu Nobelove nagrade.

MRNA Covid cjepivo sadrži genetske upute za izgradnju jedne komponente (proteina) iz koronavirusa. Kada se to ubrizga u tijelo, naše stanice počinju proizvoditi puno virusnog proteina.

Imunološki sustav ih prepoznaje kao strane pa ih počinje napadati, čime je naučio kako se boriti protiv virusa i stekao prednost kod budućih infekcija.

Na taj je način moguće brzo razviti cjepivo protiv gotovo svega, sve dok znate prave genetske upute za korištenje.

Spomenimo i da je Nobelova zaklada ove godine povećala novčanu nagradu po kategoriji za milijun švedskih kruna, čime je dosegnula iznos od 11 milijuna (950.000 eura).

3 Odgovora

  1. Nobelova nagrada?? Treba ih još tužiti za to što obmanjuju svijet sa nekim tamo cjepivom koji nema nikakav učinak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari