Njemačko gospodarstvo stabiliziralo se, ali na niskoj razini

pixabay.com
Njemačko gospodarstvo na niskoj razini, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Raspoloženje njemačkih poslovnih čelnika bilo je gotovo nepromijenjeno u studenom, odražavajući stabilizaciju gospodarstva “na niskoj razini”, izvijestio je ekonomski institut Ifo.

Ifov indeks poslovne klime porastao je u studenom za 0,4 boda u odnosu na listopad, na 87,3 boda.

Oko 9.000 kompanija u istraživanju Ifo-a nešto ocjenjuje trenutnu gospodarsku situaciju u Njemačkoj boljom, prenosi Hina, i pokazuje nešto blaži pesimizam u prognozama poslovanja u idućim mjesecima.

Njemačko gospodarstvo stabilizira se na niskoj razini”, rekao je predsjednik ifo-a, Clemens Fuest, o novim rezultatima istraživanja. Loša gospodarstvena situacija i pesimizam su ublaženi u većini sektora, uz iznimku građevinskog sektora koji muče podignute kamatne stope i viši troškovi poslovanja.

Statistički ured Njemačke, Destaatis, potvrdio je, u odvojenom izvješću, da je njemački BDP blago pao u trećem tromjesečju, za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je stagnirao. Na početku godine porastao je za 0,1 posto.

Potrošnja kućanstava smanjena je također za 0,3 posto, preokrenuvši blagi uzlazni trend, u proljetnom tromjesečju, iskazan u stopi rasta gospodarstva od 0,2 posto.

Državna potrošnja porasla je pak prvi puta u više od godinu dana, za 0,2 posto, utvrdio je Destaatis.

Na godišnjoj razini BDP se smanjio za 0,8 posto, potvrdili su statističari, dvostruko snažnije nego u razdoblju od travnja do lipnja.

2 Odgovora

  1. Sto se dogadja s Njemackom? I oni su u problemima! Losa gospodarska slika je i kod njih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari