Najveća nestašica žitarica i soje u Argentini u zadnjih 60 godina

Pixabay.com
Soja, Foto: Pixabay.com

Argentina je vodeći svjetski izvoznik prerađene soje i spada među tri vodeća izvoznika kukuruza te je značajan dobavljač pšenice i govedine. No, pojavili su se problemi zbog slabog uroda i obustave prodaje soje.

“Trgovinu su danas paralizirali nestašica žitarica i soje, najveća u posljednjih 60 godina, i očekivanja devalvacije pesosa nakon Mileijeve pobjede”, rekao je u srijedu čelnik udruge za mljevenje i izvoz žitarica i grahorica CIARA-CEC Gustavo Idigoras.

Argentina je zbog troznamenkaste inflacije i slabljenja pesosa uvela strogu kontrolu kapitalnih tokova, što je dovelo do procvata ‘sivog’ tržišta deviza, prenosi Hina. Po službenom tečaju dolar vrijedi 350 pesosa, a po neslužbenom 1.000 pesosa.

Izvoznici su posebno nezadovoljni strogom državnom kontrolom kapitalnih tokova budući da u brojnim slučajevima moraju vraćati u Argentinu veći dio inozemne zarade i pretvarati je u pesose po službenom tečaju.

Vlada je poljoprivrednicima osigurala nešto povoljniji tečaj, ali mnogi proizvođači sada čekaju poteze novog predsjednika koji je obećao ukidanje kontrola kapitalnih tokova i smanjivanje poreza.

Mlinovi uz rijeku Paranu u kojima se soja usitnjava u sačmu i prerađuje u ulje rade sa znatno smanjenim kapacitetom, naglasio je Idigoras.

“Neiskorišteno je u prosjeku 73 posto kapaciteta mlinova i 75 posto kapaciteta luka za otpremu žitarica”, rekao je i dodao da je većina mlinova krenula s radovima na održavanju i da će vrlo malo proizvodnih linija biti aktivno u idućim mjesecima.

Zatražio je od buduće Mileijeve vlade da u kratkom roku ukine trgovinska ograničenja za žitarice i soju, uključujući poreze, i da proizvođačima osigura pristup devizama. Kompanije su preko njega zatražile i da se ukinu ograničenja izvoza te skrati postupak za pribavljanje dozvola za uvoz.

Milei je najavio da će ukinuti središnju banku i da će se u Argentini koristiti dolari.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari