Njemačke tvrtke izdvajaju više sredstava u projekte zaštite klime

Pixabay.com
OIE, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Tvrtke u Njemačkoj izdvajale su u 2022. godini znatno više novca za zaštitu klime, pokazalo je istraživanje državne razvojne banke KfW. Tvrtke su tijekom prošle godine u projekte zaštite klime uložile 72,2 milijarde eura, što je za 18 posto više nego 2021. godine, navodi se u ovom istraživanju.

“Ulaganje u zaštitu klime postalo je mjerljivo relevantnije za njemačke tvrtke”, zaključila je glavna ekonomistica KfW-a, Fritzi Koehler-Geib.

Prošle godine, prenosi Hina, ulaganja u klimatske projekte činila su sedminu nove kapitalne potrošnje, a u 2021. godini – osminu, pokazuju podaci.

Potrošnja je pojačana, ali to ni izdaleka nije dovoljno, smatraju u državnoj razvojnoj banci.

“Da bi Njemačka do sredine stoljeća postigla klimatsku neutralnost, procjenjujemo da će tvrtke u prosjeku morati ulagati oko 120 milijardi eura godišnje”, rekla je Koehler-Geib.

Najviše su kompanije lani trošile na području mobilnosti, primjerice kupnjom električnih automobila i gradnjom punionica, za što se odlučila otprilike polovina anketiranih kompanija.

Slijede projekti za proizvodnju ili skladištenje električne ili toplinske energije iz obnovljivih izvora koje je realizirala otprilike trećina kompanija i mjere poput izolacije za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada, opcija za otprilike četvrtinu anketiranih.

Njemačka želi biti klimatski neutralna do 2045. godine, što znači da dotada planira emitirati samo onoliko stakleničkih plinova koliko ih može apsorbirati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari