Nije dobro za okoliš: Lego odustao od pokušaja proizvodnje kockica od recikliranog materijala

Pixabay.com
Lego, Foto: Pixabay.com

Danski proizvođač igračaka Lego odustao je od nastojanja da iz svojih opeka izbaci plastiku na bazi nafte nakon što je otkrio da je njegov novi materijal doveo do većih emisija ugljika, izvijestio je u nedjelju Financial Times.

Lego je otkrio da bi kockice izrađene od recikliranog polietilen tereftalata (RPET) dovele do veće emisije ugljika, prenosi Reuters.

“Testirali smo stotine i stotine materijala. Jednostavno nije bilo moguće pronaći takav materijal”, rekao je izvršni direktor Lega Niels Christiansen za Financial Times.

Lego se ranije obvezao zamijeniti plastične kockice na bazi nafte onima izrađenima od održivih materijala do kraja desetljeća.

Tvrtka je 2020. pokrenula napore da svoje plastične kockice zamijeni održivim materijalima. Teškoća je bila pronaći materijal koji bi bio ekološki prihvatljiv, ali bi dao istu boju, sjaj i zvuk plastičnih opeka na bazi nafte.

Prije dvije godine objavili su da su testirali prototip kockice izrađene od recikliranih plastičnih boca. Christiansen je rekao da bi za korištenje RPET-a bila potrebna nova oprema što bi dovelo do većih emisija ugljika tijekom vijeka trajanja proizvoda.

Umjesto toga, Lego je odlučio pokušati s vremenom poboljšati proizvodnju za koju trenutačno trebaju oko dva kilograma nafte kako bi se proizveo kilogram plastike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari