New York je vodeće financijsko središte, London potvrdio drugo mjesto

Pixabay.com
New York, Foto: Pixabay.com

New York je glatko zadržao poziciju vodećeg financijskog središta, a London je na globalnoj ljestvici potvrdio drugo mjesto, nadmašivši tek za dlaku Singapur i Hong Kong, pokazalo je izvješće objavljeno u četvrtak.

New York je u samom vrhu globalne ljestvice od rujna 2018. godine kada je Londonu preoteo vodeću poziciju sa 763 novoostvarena boda, prema istraživanju koje obuhvaća 121 financijskih centar i bazira se na 147 čimbenika, prenosi Hina.

London je ipak malo smanjio zaostatak za New Yorkom, dostigavši ​​744 boda, što će vjerojatno donekle utješiti i stišati strah od konkurencije nakon izlaska Britanije iz EU.

Singapur je pak trenutno samo dva boda iza Londona, sa 742 boda, i tek za jedan bod bolji od Hong Konga, koji je zauzeo četvrto mjesto, signalizirajući sve intenzivniju borbu za drugo mjesto na globalnoj ljestvici, primjećuje Reuters.

Londonski institut Z/Yen i China Development Institute sastavljaju indeks globalnih financijskih centara svakih šest mjeseci, na temelju podataka koji objavljuju, između ostalih, Svjetska banka, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj i Ujedinjeni narodi.

“Financijski centri u SAD-u postigli su dobre rezultate, s obzirom na to da se njih pet svrstalo među vodećih 10 u svijetu, što odražava snagu američkog gospodarstva”, zaključuju autori istraživanja.

Dodaju i da je New York zadržao vodeću poziciju i na odvojenim ljestvicama financijsko-tehnoloških tvrtki, na kojoj je London također drugi, pretekavši San Francisco.

4 Odgovora

  1. Jedna od glavnih stvari na koju ljudi pomisle kad se spomene New York je baš Wall Street i burza, tako da nije to ništa čudno ni novo, bilo i ostalo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari