Nemamo jedinstvenu politiku plaća, tvrde iz SSSH: Pokrenuta platforma ‘Vrijeme je za radnike’

Freepik.com
Radnici, ilustracija, Foto: Freepik.com/usretrmk

Za Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) postoji šest gorućih problema za hrvatske radnika, a zbog te problematike je izrađena internetska stranica pod nazivom ‘Vrijeme je za radnike’.

SSSH tradicionalno uoči svakih parlamentarnih izbora usvaja programsku platformu o radničkim pitanjima te na osnovi nje provodi predizborne aktivnosti.

Programska platforma ‘Vrijeme je za radnike’ sadrži zahtjeve i prioritete u o šest radničkih tema: plaće, radno vrijeme, primjena zakona i kolektivnih ugovora, mirovinski sustav, stambena politika i socijalne usluge za građane. Osim stavova SSSH, na ovoj se stranici nalazi i upitnik za građane, kojim mogu ispitati svoje stavove i usporediti ih sa stavovima političkih stranaka.

Darko Šeperić, izvršni tajnik za javne politike, projekte i edukaciju SSSH je na konferenciji za medije u srijedu naglasio da je sadržaj predizborne platforme SSSH rezultat višegodišnje komunikacije s članovima udruženih sindikata te da ovakve radničke teme teško nailaze na medijski prostor s obzirom – da do sada u predizbornoj kampanji za Hrvatski sabor se uglavnom priča o korupciji. 

“Na novoj web stranici pripremili smo i upitnik za građane o šest radničkih tema, kojim želimo potaknuti građane promisle o ovim temama, da osvijeste svoje stavove i da ih usporede sa stavovima političkih stranaka kako bi mogli lakše donijeti odluku na izborima.”, pojasnio je cilj projekta.

Nedostaje radnika

“SSSH svaki put prije parlamentarnih izbora izlazi u javnost sa svojim stavovima kako bismo pokušali nametnuti radničke teme te od toga neće odustati, bez obzira što u medijima dominiraju vijesti o prepirkama političara. Mi nismo politička stranka, mi ovdje nemamo politički program, mi se ne natječemo na izborima, ali ćemo se znati postaviti prema bilo kojoj Vladi RH koja će se formirati nakon izbora.”, izjavio je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

“Kada govorimo o politici plaća, mi u Hrvatskoj dugi niz godina nemamo jedinstvenu politiku plaća. Vlada je pokušala kroz državni i javni sektor doći do određene politike, Zakonu o plaćama, promjeni koeficijenata. Na visinu plaća utječu kolektivni pregovori i tržište rada, koje je trenutno takvo da radnika nedostaje.”, zaključio je pak Novosel u četvrtak, gostujući na Hrvatskom radiju.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari