Hrvatska pri dnu ljestvice: Objavljene prve statistike o kupovnoj moći u EU

pixabay.com
ilustracija Foto: Pixabay.com

Godine 2023. bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika izražen u standardima kupovne moći kretao se između 64 posto prosjeka EU-a u Bugarskoj i 240 posto u Luksemburgu.

Ove informacije proizlaze iz brzih procjena pariteta kupovne moći i BDP-a za 2023. godine koje je u utorak objavio Eurostat.

U 2023. godini zabilježene su značajne razlike u BDP-u po glavi stanovnika izraženom u standardima kupovne moći među zemljama EU. Luksemburg i Irska imale su najviše razine (140 posto, odnosno 112 posto iznad prosjeka EU), daleko ispred Nizozemske (30 posto iznad prosjeka EU), Danske (+28 posto) i Austrije (+23 posto).

Nasuprot tome, Bugarska je zabilježila najniži BDP po glavi stanovnika, 36 posto ispod prosjeka EU, a slijede je Grčka (-33 posto) i Latvija (-29 posto).

Prve, ‘brze’ procjene

Hrvatska se našla također pri dnu ljestvice jer je kupovna moć njezinih građana 24 posto manja od prosjeka Europske unije. U samo četiri države EU građani imaju manju kupovnu moć nego u Hrvatskoj. To su Slovačka, Litva, Grčka i Bugarska.

U ovu, brzu analizu Eurostata bilo je uključeno 27 država članica EU.

Glavni razlog za izradu brze procjene kupovne moći građana je potreba da podaci budu dostupni u vrijeme prvih procjena godišnjeg BDP-a za prethodnu godinu. Prve procjene koje pokrivaju 36 europskih zemalja i s detaljnijom analizom, ne samo BDP-om, bit će dostupne u lipnju i prosincu, navodi se u priopćenju.

34 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari