Najveće ulaganje EBRD-a u sektor tehnoloških usluga u regiji

EBRD/Press
Direktor EBRD-a, Mark Davis i direktor M Plus Hrvatska, Darko Horvat, Foto: EBRD/Press

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o ulaganju s hrvatskom Mplus grupom (Meritus ulaganja d.d.) prema kojem će uložiti 60 milijuna eura u M Plus Hrvatska doo, tvrtku kćer koja objedinjuje aktivnosti kompanija koje posluju u Business Process Outsourcing segmentu (BPO) i pruža usluge na 57 tržišta, priopćeno je iz EBRD-a.

Otkup novoizdanih dionica izvršit će se nakon dobivanja standardnih regulatornih suglasnosti. Nakon investicije EBRD će posjedovati 28,3 posto udjela u tvrtki.

Mplus Grupa, koja trenutno drži 68,7 posto udjela, ostat će većinski i kontrolni dioničar, s 59,7 posto udjela, dok će MidEuropa nastaviti podržavati poslovanje kao manjinski ulagač. Mplus Grupa kotira na Zagrebačkoj burzi.

Nakon izvršenja, priopćeno je iz EBRD-a, ovo povećanje kapitala bit će najveće ulaganje EBRD-a u sektor tehnoloških usluga u regiji i jedno od njegovih najvećih ulaganja u bilo koji sektor u Hrvatskoj.

M Plus Hrvatska će uložena sredstva iskoristiti za kontinuirano širenje i konsolidaciju svoje strateške pozicije u međunarodnoj BPO industriji, prvenstveno kroz akvizicije. Tvrtka će također nastaviti poboljšavati učinkovitost poslovnih procesa i stvarati dodatne mogućnosti zapošljavanja u regiji i šire.

“Uzbuđeni smo što ćemo ovo uložiti u M Plus Hrvatska, tako inovativnu tvrtku koja regionalno raste. Tako ponovno potvrđujemo našu predanost inovacijama i razvoju hrvatskog gospodarstva, uključujući potporu izravnim stranim ulaganjima”, rekao je Mark Davis, regionalni direktor EBRD-a za srednju Europu.

„Povećana potražnja za našim uslugama rezultirala je potrebom za dodatnim ulaganjima u razvoj našeg BPO poslovanja. Partnerstvo s EBRD-om – liderom u financiranju projekata koji potiču gospodarsku inkluzija, koja nam je također prioritet – strateški je i vrijednosni izbor, a ne samo ekonomski. Ovo partnerstvo stavlja nas u aktivnu poziciju koja omogućuje ubrzano širenje kroz akvizicije”, rekao je Darko Horvat, predsjednik Uprave Mplus grupe.

Od inicijalne javne ponude 2019. godine, Mplus Grupa brzo je razvila svoje BPO poslovanje, djelujući pod okriljem M Plus Hrvatska, što je čini najvećim neovisnim pružateljem usluga outsourcinga poslovnih procesa tehnologije u regiji. U međuvremenu se sama Grupa proširila dodajući još dva poslovna segmenta uz BPO: upravljanje zapošljavanjem i ljudskim resursima te e-trgovinu (platforme za ljepotu, zdravstvenu skrb i putovanja).

Sveukupno, Grupa ima 70 podružnica i više od 14.700 zaposlenika u 18 zemalja, s oko 12.500 zaposlenika koji rade u segmentu BPO poslovanja. Uključujući ovaj ugovor o ulaganju, EBRD je, kako je navedeno u priopćenju, u 30 godina poslovanja u Hrvatskoj uložio oko 4,7 milijardi eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari