Šef EBRD-a: Hrvatska se mora usredotočiti na poboljšanje produktivnosti gospodarstva

Konferencija EBRD-a, arhiv Foto: flickr.com/EBRD

Direktor EBRD-a za srednju Europu Mark S. Davis poručio je u ponedjeljak da se Hrvatska mora usredotočiti na poboljšanje produktivnosti gospodarstva, što se između ostalog može postići boljim upravljanjem državnim poduzećima i ulaganjima u “zeleno” i “digitalno”.

Davis je na današnjem brifingu za medije u zagrebačkom sjedištu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) naglasio važnost razvoja tržišta kapitala, što je važno i za članstvo Hrvatske u OECD-u.

To tržište mora postati likvidnije, a to je moguće postići i izlistavanjem državnih poduzeća na burzi putem inicijalnih javnih ponuda (IPO), poručio je Davis, a prenosi Hina.

Na dužnost regionalnog direktora stupio je u rujnu ove godine, zadužen je za područja Hrvatske, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije, a istaknuo je da je u svim tim zemljama prevelik udio države u gospodarstvu.

Kada je riječ o Hrvatskoj, naglasio je i da treba poboljšati upravljanje poduzećima u državnom vlasništvu, koja bi između ostalog trebala povećati kapitalna ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE), što bi ubrzalo zelenu tranziciju.

EBRD će ove godine u projekte u Hrvatskoj uložiti oko 300 milijuna eura, pri čemu i sama banka ulaganja u OIE izdvaja kao jedan od svojih prioriteta.

Tako su prošli tjedan obznanili da je trima poduzećima koja su dio Encro grupe posudio 10,6 milijuna eura za izgradnju triju sunčevih fotonaponskih elektrana na Braču, ukupnog proizvodnog kapaciteta 30 megavata (MW), pri čemu će taj projekt imati podršku jamstvenog programa InvestEU.

Također, kada je riječ o “zelenom”, Davis je spomenuo i suradnju sa Splitom i Karlovcem na programu “Zeleni gradovi”, kao i relativno nedavno izdanje “održive” obveznice Zagrebačkog holdinga, u kojem je i EBRD značajno sudjelovao.

Davis je apostrofirao usku povezanost BDP-a po stanovniku i produktivnosti. “Ako želite povećati bogatstvo, morate povećati produktivnost”, rekao je i poručio da će u idućih deset godina pobjednice biti one zemlje koje će biti uspješne u području “zelenog” i “digitalnog”.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari