MUP najavio novo ukidanje graničnih kontrola

MUP: foto PR

Zajednički cilj Hrvatske, Slovenije i Italije je da se unutarnje granične kontrole zamijene drugim mehanizmom suradnje do početka turističke sezone, rekao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka sa slovenskim i austrijskim kolegama u Brdu kod Kranja.

„Naš je zajednički cilj da do početka turističke sezone ove godine, od šestog mjeseca, da te unutarnje kontrole zamijenimo drugim mehanizmima suradnje“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović novinarima nakon trećeg sastanka u spomenutom formatu.

Slovenska agencija STA piše da su se Božinović, slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar i talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi založili za što bržu uspostavu trilateralnih mješovitih policijskih ophodnji u graničnom području.

Božinović je rekao kako se nada da će šefovi graničnih policiju triju zemalja uskoro o toj mogućnosti razgovarati u Cetingradu.

Ministri policije: foto PR

Pad broja nezakonitih ulazaka migranata u Hrvatsku za 17 posto

Božinović je rekao da je ove godine u odnosu na prethodnu zabilježen pad broja nezakonitih ulazaka migranata u Hrvatsku za 17 posto, ali je u BiH zabilježeno gotovo 40 posto više ulazaka po međunarodnim konzervativnim procjenama.

U tom je kontekstu ministar posebno apostrofirao kao problem činjenicu da više od 50 posto tražitelja azila u Hrvatskoj čine državljani zemalja poput Turske, Rusije i Kine, koje imaju ugovore o bezviznom režimu s Bosnom i Hercegovinom ili Srbijom.

Koristeći tu situaciju, migranti komercijalnim letovima kao turisti dolaze uglavnom u Bosnu i Hercegovinu te pokušavaju nezakonito ući u Hrvatsku i zatražiti međunarodnu zaštitu. Građani tih zemalja, kazao je Božinović, osim ukoliko ne bude neki stvarno individualan slučaj koji se može dokazati, ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu na teritoriju EU-a.

Po njegovim riječima, taj problem potrebno je riješiti tako da zemlje koje žele pristupiti Europskoj uniji usklade s Unijom svoju viznu politiku.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari