Rekordan broj bogatih Amerikanaca seli u turističke zemlje EU, Hrvatska nije u favoritima

Pixabay.com
SAD, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Konzultantska tvrtka za investicije i migracije objavila je da bilježi rekordan broj bogatih Amerikanaca koji traže načine da dobiju pravo boravka u inozemstvu ili dodatna državljanstva.

Mehdi Kadiri, voditelj odjela za Sjevernu Ameriku u tvrtki Henley & Partners, rekao je u Izvješću o bogatstvu za 2024. da se 2023. više Amerikanaca raspitivalo o prebivalištu i državljanstvu putem ulaganja nego bilo koje druge godine, oborivši rekord iz 2022.

Henley & Partners također je navela za Business Insider da je primila više zahtjeva za boravak i državljanstvo putem investicijskih programa od strane državljana SAD-a nego od bilo koje druge nacionalnosti. Dominic Volek, čelni manager za privatne klijente, rekao je da su alternativno državljanstvo i boravišna prava “krajnja polica osiguranja ” protiv ekonomskih i političkih neizvjesnosti.

Investicijski programi za potencijalne američke doseljenike

Najpopularnija ruta za američke klijente tvrtke Henley & Partners je portugalski Golden Residence Permit Program, program boravka po ulaganju za državljane izvan Europske unije, poznat kao ‘zlatna viza’. Ona omogućuje ulagačima da žive i rade u Portugalu i da putuju bez viza unutar Schengenskog područja diljem EU-a ako prebace najmanje 500.000 eura, ili oko 542.000 USD, u kvalificirane investicijske fondove.

Programi koje nude Malta, Španjolska, Grčka i Italija također su visoko na popisima američkih građana, kažu u Henley & Partners.

Programi omogućuju bogatim Amerikancima da žive u SAD-u kao svom glavnom prebivalištu, ali da se presele “u bilo kojem trenutku”, stoji u izvješću.

Tvrtka Henley & Partners je navela da razlozi zbog kojih Amerikanci traže migraciju kroz ulaganja uključuju ublažavanje političkog rizika, dobivanje sigurnosne mreže usred međunarodnih sukoba, stvaranje poslovnih prilika u inozemstvu i smanjenje poreza.

“S političkim podjelama i društvenim napetostima koje su na najvećem vrhuncu ikad, američki ulagači, poduzetnici i bogate obitelji sve više štite svoje bogatstvo i traže rezervno državljanstvo ili boravak u inozemstvu, signalizirajući opadanje vjere u domaću perspektivu”, naveo je Kadiri u izvješću.

“Očekujemo sličnu snažnu potražnju 2024.”, dodao je Kadiri, “kako se sve više imućnijih pojedinaca diljem političkog spektra nastoji zaštititi od neizvjesnosti.”

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari