MMF očekuje niže kamatne stope od sredine godine

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5f/The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851520715588%29.jpg/2048px-The_Rt_Hon_Alok_Sharma_MP_at_the_IMF_%2851520715588%29.jpg
Kristalina Georgieva, direktorica MMF-a, Foto: Wikimedia Commons/UKinUSA

Međunarodni monetarni fond (MMF) sada je uvjeren da će svjetsko gospodarstvo izbjeći recesiju, unatoč oštrom podizanju troškova zaduživanja, rekla je izvršna direktorica Kristalina Georgieva, dodajući da očekuje niže kamatne stope od sredine godine.

“Uvjereni smo da svjetsko gospodarstvo prolazi kroz fazu mekog prizemljenja, kao što smo i priželjkivali, nakon ciklusa snažnog podizanja kamatnih stopa, bez premca unatrag nekoliko desetljeća”, rekla je Georgieva na Samitu svjetskih vlada u Dubaiju, prenosi Hina.

Središnje banke obično obuzdavanju inflaciju podizanjem kamatnih stopa, vodeći istodobno računa da zakočena potražnja ne gurne gospodarstvo u recesiju, što se definira kao ‘meko prizemljenje’ . Europska središnja banka podigla je kamatne stope za 4,5 postotnih bodova i gospodarstvo balansira na rubu recesije.

I američka središnja banka podigla je kamatne stope i gospodarstvo je u prvoj polovini 2022. godine kliznulo u plitku recesiju, uz pad aktivnosti od 0,1 posto na tromjesečnoj razini dva tromjesečja zaredom. Od druge polovine 2022. raste tempom u rasponu od 0,3 do 0,6 posto.  

Čelnica MMF-a očekuje da će da će od sredine godine kamatne stope u vodećim gospodarstvima krenuti silaznom putanjom, prateći kretanje inflacije.

Upozorila je ipak da iznenađenja nisu isključena, istaknuvši da bi produljeni rat Izraela i palestinskog Hamasa negativno utjecao na gospodarsku aktivnost.

“Trenutno prijeti opasnost da kriza proširi izvan Sueskog kanala”, rekla je govoreći o krizi u Crvenom moru. “No, ako iskrsnu i druge neplanirane posljedice, poput širenja sukoba u neočekivanom smjeru, svijet u cjelini mogao bi se suočiti s daleko većim problemima, upozorila je Georgieva.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari