Microsoft uložio 1,5 milijardi dolara u arapsku tvrtku G42

Pixabay.com
Microsoft, Foto: Pixabay.com

Microsoft će uložiti 1,5 milijardi dolara u vodeću kompaniju Ujedinjenih Arapskih Emirata za umjetnu inteligenciju, G42.

Kao dio sporazuma, predsjednik američke kompanije Brad Smith pridružit će se odboru G42, a zauzvrat će tvrtka iz Abu Dhabija koristiti Microsoftov Azure cloud servis za svoje AI aplikacije.

Sporazum je sklopljen uz konzultiranje s vladama Emirata i SAD-a, pojasnili su Smith i glavni izvršni direktor G42 Peng Shao u intervjuu za Bloomberg.

“Microsoft je dobio snažno ohrabrenje od američke vlade da krene naprijed u ovom procesu”, rekao je Smith i dodao kako “to potvrđuje važnost odnosa između dvije zemlje, ali i važnost daljnjeg poticanja odgovornih kompanija kao što su G42 i Microsoft da doista budu na čelu, ne samo u samoj tehnologiji, već i u standardima za sigurnost koji se tiču umjetne inteligencije”.

G42 je pregovarao s Uredom za industriju i sigurnost američkog Ministarstva trgovine i dobio njihovo odobrenje prošle godine, sudeći prema insajderima.

U sklopu toga dogovora, G42 je pristao smanjiti svoje prisustvo u Kini ili će se suočiti s potencijalnim kaznenim mjerama Washingtona.

Kao lider u pokušaju Emirata da se uzidgnu u području umjetne inteligencije, G42 je dio “carstva” vrijednog 1,5 bilijuna dolara savjetnika za nacionalnu sigurnost šeika Tahnuna bin Zajeda Al Nahjana, člana kraljevske porodice.

Investicija osigurava Microsoftu manjinski udio u G42, rekao je Shao, odbivši pritom otkriti ostale financijske uvjete. Potvrđeno je, međutim, da će Microsoft i G42 osnovati fond od najmanje milijardu dolara namijenjen programerima.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari