Među 10 najtraženijih zanimanja, osam se odnosi na radnike nižeg obrazovanja

Pixabay.com
Radnici u energetskom sektoru, Foto: Pixabay.com

Iako je poslodavcima sve teže pronaći djelatnike određenih zanimanja, još uvijek ih u Hrvatskoj 38 posto nema predviđen budžet za edukaciju ili usavršavanje svojih zaposlenika, pokazuju rezultati istraživanja koje je proveo Odjel za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore, predstavljeni na drugoj konferenciji “EDUkarijera – Obrazovanjem do zanimanja budućnosti”.

U istraživanju je sudjelovalo 800 radno sposobnih građana i 600 poslodavaca iz cijele Hrvatske, a utvrđeno je i da 80 posto poslodavaca trenutno ima potrebu za zapošljavanjem dodatne radne snage, 43 posto ih ili zapošljava ili planira zaposliti stranu radnu snagu.

Isto tako je potvrdilo da je, u odnosu na prošlu godinu, porastao broj poslodavaca koji teško pronalaze djelatnike svih razina obrazovanja.

Među deset najtraženijih zanimanja prema mišljenju poslodavaca, čak osam odnosi se na djelatnike nižeg obrazovanja, radnike iz različitih djelatnosti, od proizvodnje, građevine, do turizma i skladištenja.

S druge strane, kod radno sposobnog stanovništva postoji trend promjene posla koji je najizraženiji kod onih najmlađih, u dobi od 18 do 35 godina, među kojima 19 posto posao mijenja svakih godinu i tri mjeseca.

U priopćenju je navedeno i kako posao traže i oni koji su zaposleni na određeno ili neodređeno, a takvih je 21 posto među radno sposobnim stanovništvom.

Petar Mišević, Foto: HGK

Radno mjesto se u najvećoj mjeri mijenja jer poslodavac ne nudi adekvatna primanja proporcionalna dužnostima posla, otkrivaju rezultati istraživanja.

Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK i prorektor Sveučilišta Sjever, otvarajući konferenciju istaknuo je da će zbog negativnog prirodnog prirasta, koji je problem u Hrvatskoj, ali i većini i razvijenih zemalja, u budućnosti bitni izražena potreba za stranom radnom snagom.

“Prema procjenama, ako do 2030. BDP bude prosječno rastao po stopi od 3,5 posto, trebat ćemo između 400 i 500 tisuća stranih radnika. U svemu tome, bitno je educirati ih kako bi u što kraćem roku mogli biti produktivni, ali i njihova integracija jer ne želimo stvarati paralelna društva. Kroz ovakva događanja nastojimo za to pripremiti obrazovne institucije, koje sada imaju jednu novu misiju i poslovnu priliku – učiti te ljude jezik, poslovne vještine, ali i ponuditi kvalitetne integracijske programe“, kazao je Mišević.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari