Luka Koper: U izgradnju desete solarne elektrane investirano 2,8 milijuna eura

https://www.luka-kp.si/en/news/lng-powered-ship-moored-in-koper-for-the-first-time/#gallery-27907-5
Luka Koper, Slovenija Foto: www.luka-kp.si/22.4.2024.

Luka Koper je pustila u pogon desetu solarnu elektranu na krovovima skladišta generalnih tereta. Više od 15.000 četvornih metara panela ukupne je snage 3,3 megavata, što je oko deset posto potrošnje električne energije u luci.

Maksimalna snaga, prenosi SEEbiz.eu, doseže prosječnu potrošnju 880 slovenskih kućanstava. Proizvedena energija koristit će se unutar luke a solarnih panela ima dovoljno za pokrivanje dva i pol nogometna igrališta.

Investicija je vrijedna 2,8 milijuna eura, od čega je 1,3 milijuna eura iz projekta SOPOREM, koji financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška u okviru financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

Luka Koper bila je vodeći partner projekta, a sudjelovali su i Grad Kopar te norveška tvrtka Greenstat. Općina Koper je svoj dio projekta završila predajom solarne elektrane u garaži Sonce.

Prvu solarnu elektranu Luka Koper izgradila je 2018. godine, a sada ih ima deset. Trenutno se na još nekoliko zgrada postavljaju paneli ukupne snage 0,9 megavata. U sljedećim godinama, u elektrifikaciju planiraju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na otvorenju solarne elektrane.

Predsjednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan, kaže da luka ima cilj da do 2030. godine iz solarnih elektrana proizvede deset megavata, što bi predstavljalo oko četvrtinu tadašnje potrošnje, koja će biti veća nego danas.

„Vozila i strojeve u luci sada pokreću fosilna goriva, no ona se zamjenjuju električnima“, pojasnila je Kržan.

Najveća investicija u zelenu transformaciju bit će elektrifikacija pristaništa kako bi se usidreni brodovi mogli napajati s obale. Prema riječima predsjednice uprave, vrijednost se procjenjuje na više od 100 milijuna eura. Za tu svrhu pokušavaju dobiti sredstva iz raznih fondova.

Boštjan Pavlič, voditelj ekologije Luke Koper, pojasnio je da će se projekt elektrifikacije pristaništa provoditi u dvije faze. Prvi je izgradnja dalekovoda Dekani-Koper, a drugi uređenje mreže odvojaka unutar luke.

Luka Koper ima deset većinskih dioničara, koji imaju 77,55 posto većinskog udjela. Najveći među njima su Republika Slovenija, s 51 posto, te Slovenski državni holding (SHD dd) s 11,13 posto udjela. Među ovih deset dioničara su i hrvatske banke – HPB, s 1,07 posto učešća te Zagrebačka banka dd – fiducijarni račun, odnosno račun otvoren na ime provedbenog tijela i u ime upravljačkog tijela ili zaseban blok financiranja unutar financijske institucije, s 0,94 posto udjela.

HPB d.d.

Jurišićeva ulica 4, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
164.831.450,26 ()
Broj zaposlenih:
()

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari