U Istri otvorena nova ribarska luka vrijedna šest milijuna eura

Vlada RH
Nova ribarska luka, Foto: Vlada RH

U uvali Santa Marina u istarskoj općini Tar-Vabriga otvorena je nova ribarska luka vrijedna šest milijuna eura, što je i najveća investicija u ribarsku infrastrukturu u županiji. Uređeni su vezovi za brodove, obala i dva mola, te se očekuje da ova luka postane jedna od najvažnijih istarskih luka za izvoz ribe.

Izgrađen je mol dug 176 metara, uređeno 130 metara obale te gat za iskrcaj ribe, dug 50 metara.

„Tu su realizirana dva projekta koja su se paralelno gradila u okviru luke za javni promet, podijeljena je u dva dijela – ribarski dio i operativna obala s gatom, to čini jednu ukupnu cjelinu“, kaže Branko Curić, ravnatelj Lučke uprave Poreč, prenosi hrt.hr.

Istarski župan, Boris Miletić, ističe da je projekt ostvaren u manjem iznosu od planiranog.

„Ovo je jedan od rijetkih projekata, koji je ostvaren u manjem iznosu od planiranog, nismo probili projektne cijene, ali i bez korekcija, čitaj – bez penala, sve je napravljeno u najboljem mogućem redu“, kaže Miletić.

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, rekao je da je do sada na Jadranu izgrađeno ili obnovljeno oko 50 luka.

„Mi smo, što sredstvima ministarstva, što europskim sredstvima izgradili ili obnovili 50 ribarskih luka na Jadranu kada je riječ o nadležnosti ministarstva mora, i još deset ribarskih luka kada je riječ o nadležnosti ministarstva poljoprivrede“, zaključuje Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Očekuje se da luka Santa Marina postane najveća istarska luka za izvoz ribe, zbog svoje strateške pozicije. Locirana je u blizini istarskog ipsilona, kao važne cestovne poveznice, slovenske granice te najveća tvrtka za preradu ribe na poluotoku. U moru pak ima mjesta za 37 brodova koji će luku popuniti do kraja godine.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari