Labena Ventures na Malti: Inovacije i startupovi iz regije u potrazi za investitorima

Financije.hr
Valleta, Malta Foto: Financije.hr/Lejla Barić

Labena Ventures vodeći je korporativni akcelerator u srednjoj i istočnoj Europi, usredotočen na njegovanje inovacija u zdravstvu, medicini, biotehnologiji i srodnim područjima, nudeći startup-ovima pristup sredstvima od preko 100 milijuna eura. Pokrenuo ga je Borut Čeh, jedan od vlasnika farmaceutske tvrtke Labena iz Slovenije.

Inovatori i njihovi startupovi s područja srednje i istočne Europe svoj debi u Labeni imali su početkom ovog ljeta u Ljubljani, gdje ih se, na inicijalnom Bootcampu, okupilo 120, i to iz 29 zemalja. Već tada su neki od startupova prošli prve faze financiranja, a nakon dva dana predstavljanja tek deset ih je nastavilo svoj dalji put prema pronalaženju investitora. Od tada, imali su svakodnevne pripreme s mentorima iz cijelog svijeta i bezbrojne prezentacije – od medicinskih do financijskih.

Već danas upravo oni imat će priliku da zauzmu jednu od pozornica na Med-Tech World svjetskom summitu na Malti, s impresivnim nizom revolucionarnih tehnologija koje mogu preoblikovati budućnost zdravstva.

Ove inovativne tvrtke, od kojih ćemo neke predstaviti i na našem portalu, obuhvaćaju širok raspon područja unutar medicinskog i tehnološkog sektora, a svaka od njih obećava značajan utjecaj na industriju.

Našu regiju na Malti će predstavljati tri startup-a iz Srbije, četiri iz Hrvatske, dva iz Sjeverne Makedonije, te po jedan iz Bosne i Hercegovine i Mađarske.

To su: Perun Lab, Srbija, Synergotron, Hrvatska, eDoktor, Srbija, FilamenTech Inc., Srbija, International Pet Advice Ltd., Hrvatska, Infinity Diagnostics, Hrvatska, Apiotix Technologies, Hrvatska, Inovacija Dooel, Sjeverna Makedonija, CyberMedico Clinic, Sjeverna Makedonija, CAPTEC Medical iz Mađarske, te Anbiome Life Science iz Bosne i Hercegovine (registriran u SAD).

Momčilo Prodanović, osnivač i izvršni direktor FilamenTech INC, svoj startup razvija već godinama. Registriran je i u Srbiji i u SAD-u, jer je istraživanje rađeno u suradnji s harvardskim profesorom koji radi u Bostonu. Startup u Srbiji, kaže, nije lako pokrenuti.

https://med-tech.world/news/labena-ventures-to-host-their-demo-day-at-med-tech-world-summit-2023/
Učesnici Labena Ventures konferencije na Malti, Izvor: Med Tech World/Labena Ventures

“Mi smo se odlučili raditi i u Srbiji, iako smo svjesni da bez većih tržišta ne možemo. Mi nudimo rješenja, koja mogu pomoći farmaceutskoj industriji, te neka testiranja za medikamente raditi u kontroliranim uvjetima, bez testiranja na životinjama i ljudima. U Srbiji je posljednjih godina počelo da se aktivnije radi i sa startupima, kroz različite akceleratore, ali smo zaista još uvijek u povoju. Takav je trend u cijeloj Europi, pa tako i u Srbiji”, kaže Prodanović.

Sličnog mišljenja je i Jelena Šuran, Apiotix Technologies iz Hrvatske, koja djeluje na području veterine i njena inovacija nudi zamjenu za antibiotike.

“Mi imamo prirodno rješenje za mastitis kod krava, što jeste veliki problem za stočare. Ipak, cijeli sustav od startupa do investitora se sastoji iz mnogo pokušaja i prezentacija. Naše EU tržište je relativno malo za pokretanje ovakve vrste specifične proizvodnje”, kaže Šuran.

Upravo zato svima njima je prilika na Malti, veoma važna, kaže Domagoj Prebeg, direktor hrvatskog Synergotrona.

“Mi imamo wellness uređaj koji je na bazi hladne plazme i pet drugih podražaja, potpuno inovativan i na čist i zelen način, primjenjiv u raznim područjima, pogotovo jer omogućava obavljanje tretmana u kućnim uvjetima, a pomaže i kod smanjenja akutnih i kroničnih bolova. Malta nam je važna, jer su nam mentori i iskustva jednako važni”, kaže Prebeg.

Iako, prema pravilima natjecanja, samo dva najbolja startupa bit će nagrađena sa 15.000 odnosno 5.000 eura, jedni drugima nisu konkurencija.

Svjesni da je svijet skeptičan prema inovacijama i da je tržište prezahjtevno jedni drugima su pružili prijateljsku ruku i iskreno se raduju uspjehu – tko god da ga ostvari, jer – kažu, rijetko imaju podršku svijeta izvan start-up zajednice.

Pobjednici Labena Ventures Malta bit će poznati u petak navečer.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari