Katastarska evidencija je još austrougarska, kreću nove izmjere na 600.000 hektara

pixabay.com
ilustracija Foto: Pixabay.com

Novim izmjerama u Hrvatskoj obuhvaćeno je 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta, kako katastarska evidencija ne bi i dalje bila oslonjena na podatke koje je radila Austrougarska u 19. stoljeću.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić potpisao je u ponedjeljak ugovore vrijedne 9,3 milijuna eura za katastarske izmjere u devet jedinica lokalne samouprave na području Splitsko-dalmatinske županije.

“Nismo zadovoljni jer katastarska evidencija je još uvijek oslonjena na podatke koje je radila Austrougarska u 19. stoljeću te smo odlučili urediti katastar i zemljišne knjige na 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta sa 14 milijuna čestica.”, izjavio je prilikom potpisivanja.

Istaknuo je kako nijedna komercijalna banka u Hrvatskoj nema takvu imovinu kao što je tih 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta ‘s obzirom na rast cijena nekretnina’. Bačić je naveo da se 80 posto svih aktivnosti u Hrvatskoj događa na građevinskom zemljištu kada je u pitanju gradnja ili parcelacija.

Rasprodaja apartmana i stanova na obali

Na upit postoji li mehanizam da se taj resurs građevinskog zemljišta u što većoj mjeri sačuva i ne pokupuju ga stranci, Bačić je rekao kako je Hrvatska članica EU te je uskladila svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU. Potvrdio je kako je u 2022. godini svaka treća nekretnina u Hrvatskoj prodana strancima ‘i u pravilu plaćena gotovinom’.

U  sedam priobalnih županija, naime, 2022. godine prodana su ukupno 13632 stana/apartmana, dok su stranci, prema podacima Porezne uprave, kupili 4284 stana/apartmana u cijeloj Hrvatskoj. Većina spomenutih kupoprodaja je koncentrirana na priobalne nekretnine, odnosno oko 90 posto stranih kupoprodaja dogodilo se na Jadranu.

Kuće su strancima bile duplo manje primamljive. U 2022. godini Porezna uprava je zabilježila 1055 kupnji kuća od strane stranaca (u cijeloj zemlji), a ukupno ih je u sedam priobalnih županija prodano 6511. 

Ukupno, od 2012. do 2022. godine stranci su u Hrvatskoj kupili oko 77 tisuća nekretnina vrijednih oko 6,9 milijardi eura. Najviše su kupili apartmana, oko 25 tisuća te oko 6,7 tisuća kuća. 

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari