Kanađani kraj Starih Jankovaca pronašli plin: Računamo da ćemo podmirivati četvrtinu hrvatskih potreba

Hina
Ministar Ante Šušnjar i direktor Jefferey Davies otvorili Plisnku stanicu Cerić, Foto: Hina/tm

Plinska stanica Cerić u vukovarsko-srijemskoj općini Stari Jankovci investitora kanadske tvrtke Vermilion puštena je u rad, a u njoj bi se nakon priključenja istražnog polja Berak trebalo proizvoditi od 400 do 500 tisuća prostornih metara plina na dan.

“Ovo postrojenje vrlo je važno i zasigurno će poboljšati energetsku sigurnost Hrvatske i smanjiti ovisnost o uvozu plina”, rekao je na otvaranju ministar gospodarstva RH, Ante Šušnjar.

Istakao je i da je riječ o stranoj investiciji kakva dugo nije bila realizirana na području Hrvatske, a rezultat je kvalitetnih pregovora između Vermiliona i hrvatske države.

“Nastavit ćemo s razvojem projekata istraživanja plina, kako na kopnu tako i na moru. Istraživanja nastavlja i Vermilion, sukladno potpisanim ugovorima i to na istražnom prostoru Sava 7 kod Kutine. U sklopu zelene tranzicije razvijamo projekte istraživanja geotermalnog potencijala, što zahtjeva daljnji rad na energetskom zakonodavstvu i ubrzavanju administrativnih postupaka, čemu će ministarstvo biti posvećeno”, poručio je ministar Šušnjar. 

Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike, Marijan Krpan, također je ocijenio kako je puštanje u rad plinske stanice Cerić vrlo značajno za Hrvatsku.

Hina
Plinska stanica cerić, Stari Jankovci, Foto: Hina/tm

“Za nas je ovo značajan dan  jer je riječ o eksploataciji ugljikovodika na temelju prvog ugovora o podjeli proizvodnje koji smo producirali s namjerom da udio države u cijelom procesu proizvodnje ugljikovodiku i u zaradi bude veći nego što je to na postojećim ugovorima”, rekao je Krpan.

Napomenuo je i da državi osim naknade za pridobivanje, prenosi Hina, pripada niz administrativnih naknada i bonusa.

“Kada Vermilion povrati svoje ulaganje, ostatak dijeli s Republikom Hrvatskom”, objasnio je Krpan.

Hrvatska prema njegovim riječima dnevno proizvodi dva milijuna prostornih metara plina, a puštanjem u rad plinske stanice Cerić dobiva se dodatnih oko 200 do 250 tisuća prostornih metara plina. Isto tolike količine plina osigurat će polje u obližnjem Beraku.

U konačnici možemo računati na novih 500 tisuća prostornih metara plina što je četvrtina hrvatske proizvodnje, što nije malo. Nadamo se da će princip koji je ovdje uspostavljen biti proširen i na blok u istražnom prostoru Vermiliona kraj Kutine, Savu 7, gdje su obavljena istražna bušenja koja su dala vrlo dobre rezultate”, rekao je Krpan.

Izvršni direktor regije centralne i istočne Europe tvrtke Vermilion Zagreb Exploration Jefferey Davies zahvalio je na pomoći Plinacru i PPD-u i poručio kako je današnje otvorenje plinske stanice vrlo značaj za Vermilion, ali i Hrvatsku,  jer je riječ o međunarodnom ulaganju i činjenici da međunarodna tvrtka otvara pogon i zapošljava ljude na tako važnom projektu.

Vermilion Zagreb Exploration d.o.o.

Ulica kneza Branimira 71E, 10000, Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
561.219,00 (2023)
Broj zaposlenih:
8 (2023)

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari