Kalifornija podigla minimalnu plaću za radnike u restoranima brze hrane na 20 dolara po satu

Pixabay.com
Hamburger, Foto: Pixabay.com

Prema novom zakonu koji je u četvrtak potpisao guverner Kalifornije Gavin Newsom, radnici u restoranima brze hrane u Kaliforniji zarađivat će najmanje 20 dolara po satu i imat će veću ulogu u postavljanju standarda na radnom mjestu.

“Budućnost se događa ovdje”, rekao je Newsom na jednom skupu u Los Angelesu, a uz njega su bili dužnosnici radnika i radnici restorana brze hrane, prenosi Reuters.

Zakon se pojavio kao dio šireg kompromisa u kojem su se tvrtke brze hrane složile poništiti referendum 2024. kojim se od glasača tražilo da ukinu zakon čiji je cilj poboljšanje plaća i uvjeta rada za zaposlenike.

Sindikati su u međuvremenu odustali od nastojanja da korporacije brze hrane okrive za kršenja pravila koja su počinjena u njihovim franšizama.

Prosječni radnik restorana brze hrane u SAD-u zarađivao je 13,43 dolara po satu u 2022. godini, dok su oni u Kaliforniji u prosjeku zarađivali 16,60 dolara po satu, prema podacima Zavoda za radnu statistiku. Novi minimum, koji stupa na snagu u travnju, iznosit će godišnju plaću od 41.600 dolara.

Postoji više od 550.000 radnika u restoranima brze hrane na 30.000 lokacija diljem države, rekao je Newsom. Većina su primarni hranitelji svojih obitelji – suprotno percepciji da su radnici u restoranima brze hrane tinejdžeri na svom prvom poslu – dok 80 posto radnika čine manjine, a dvije trećine su žene, dodao je.

“Ne želimo samo rast”, rekao je. “Ovoj državi je stalo do svih.”

Uz veće plaće, zakon također uspostavlja “Vijeće za brzu hranu” uključujući predstavnike i radnika i poslodavaca koji mogu odobriti daljnja povećanja plaća i postaviti standarde za radne uvjete, što su radnički čelnici pozdravili kao povijesni potez.

Ukupna minimalna plaća u Kaliforniji je 15,50 dolara po satu, među najvišima u bilo kojoj državi. Savezna minimalna plaća, koja je ostala nepromijenjena od 2009. godine, iznosi 7,25 dolara po satu ili 15.080 dolara godišnje za zaposlenika koji radi 40 sati tjedno.

4 Odgovora

  1. I opet je upitno koliko će to radnicima restorana biti korisno, kad se u obzir uzmu cijene u kaliforniji, koje su među najskupljima u SAD-u.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari