McDonald’s podiže naknade za nove restorane s četiri na pet posto

Pixabay.com
McDonald's, Foto: Pixabay.com

Američki lanac brze hrane McDonald’s planira podići naknade za nove restorane u SAD-u i Kanadi, prvi puta u gotovo tri desetljeća, pokazuje interni dokument.

Od početka iduće godine McDonald’s će podići franšizne naknade za sve nove restorane, s četiri na pet posto, stoji u internom pismu u koje je Reuters u petak dobio uvid.

Naknade se neće mijenjati ako primatelj franšize nije proširio mrežu lokala odnosno ako je franšiznu lokaciju kupio od drugog operatora. Izuzeti će biti i obnovljeni lokali i restorani čije se vlasništvo prenosi unutar obitelji.

Izmijenjena naknada “pomoći će nam sačuvati konkurentsku prednost kako bismo mogli i dalje nuditi priliku neovisnim vlasnicima malih poduzeća i njihovim obiteljima”, stoji u pismu, prenosi Hina.

McDonald’s ima više od 13.000 restorana i lokala diljem SAD-a, a do kraja prošle godine njih 95 posto vodili su primatelji franšize. Njihov udio u ukupnom prihodu kompanije iznosio je lani 30 posto.

U proteklih pet godina njihov novčani tok porastao je u prosjeku više od 35 posto, pokazalo je pismo.

Upravitelji restorana plaćaju McDonald’su naknadu na temelju ostvarenog prihoda.

U srpnju McDonald’s je priopćio da očekuje sporiji rast prihoda u drugoj polovini godine budući da je zbog naznaka popuštanja inflacije snizio cijene menija.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari