Japansku autoindustriju potresa veliki skandal nakon što su ulovili pet proizvođača u lažima

Pixabay.com
Toyota povukla određen broj automobila, Foto: Pixabay.com

Nakon što je japansko ministarstvo prometa utvrdilo nepravilnosti u zahtjevima za certificiranje određenih modela automobila, Toyota Motor i Mazda su zaustavili isporuku nekih vozila.

„Nepravilnosti su pronađene i u prijavama Honde, Suzukija i Yamaha Motor. Utvrđeno je da su proizvođači automobila dostavili netočne ili manipulirane podatke o sigurnosnim ispitivanjima kada su podnijeli zahtjev za certifikaciju vozila“, priopćilo je ministarstvo.

Glavni glasnogovornik japanske vlade, Yoshimasa Hayashi, nazvao je neprimjereno ponašanje “žalosnim”. Ministarstvo je naredilo i Toyoti, Mazdi i Yamahi da obustave pošiljke nekih vozila, prenosi Reuters, a najavljena je i inspekcija u središnjem sjedištu Toyote.

U izvješću dioničarima ISS je izdvojio “niz nepravilnosti u certifikaciji” u Toyota Grupi.

“Kao osoba zadužena za Toyota Grupu, želio bih se iskreno ispričati našim kupcima, ljubiteljima automobila i svim dionicima zbog toga”, rekao je Toyoda, unuk osnivača proizvođača automobila i njegovog bivšeg izvršnog direktora, na konferenciji za novinare.

Kazao je kako automobili nisu prošli ispravan proces certifikacije prije nego što su prodani. Najveći svjetski proizvođač automobila po volumenu rekao je da je privremeno zaustavio isporuke i prodaju tri modela automobila proizvedenih u Japanu.

Najnovije informacije o sigurnosnim problemima uslijedile su nakon što je ministarstvo krajem siječnja zatražilo od proizvođača automobila da istraže zahtjeve za certifikaciju nakon skandala sa sigurnosnim testom u Toyotinoj kompaktnoj automobilskoj jedinici Daihatsu koji se pojavio prošle godine.

Problematični modeli – Toyota, Mazda, Yamaha i Honda

Toyota je rekla da se njezin prijestup dogodio tijekom šest različitih testova provedenih 2014., 2015. i 2020. godine. Pogođena vozila bila su tri proizvodna modela – Corolla Fielder, Corolla Axio i Yaris Cross – i ukinute verzije četiri popularna modela, uključujući jedan koji se prodaje pod luksuznom markom Lexus.

U jednom primjeru izmjerio je štetu od sudara na jednoj strani poklopca motora modela, dok je to bilo potrebno učiniti s obje strane. U drugim slučajevima, navodi se kako je provela određene testove kroz razvojna ispitivanja pod strožim uvjetima od onih koje je utvrdilo ministarstvo, a koji nisu ispunili zahtjeve vlade.

Toyota je priopćila kako još uvijek istražuje pitanja vezana za učinkovitost goriva u vozilima i emisije goriva, a cilj joj je bio dovršiti tu istragu do kraja lipnja.

Dodaje se kako nema problema s performansama koji krše propise i kupci ne moraju prestati koristiti svoje automobile. Dionice Toyote pale su za 1,8 posto, nakon najnovijih objava.

Najnoviji događaji vjerojatno će pojačati fokus na godišnju skupštinu Toyote kasnije ovog mjeseca a pojedine savjetodavne tvrtke preporučile su dioničarima da glasaju protiv ponovnog izbora Akia Toyode za predsjednika na sastanku.

Pixabay.com
Mazdin motor, Foto: Pixabay.com

Mazda je također obustavila isporuke svog sportskog automobila Roadster RF i hatchbacka Mazda2 od prošlog tjedna nakon što je otkrila da su radnici izmijenili rezultate ispitivanja softvera za kontrolu motora, navodi se u priopćenju.

Također je utvrđeno da su testovi sudara modela Atenza i Axela, koji više nisu u proizvodnji, neovlašteno mijenjani s pomoću tajmera za aktiviranje zračnih jastuka tijekom nekih testova frontalnog sudara, umjesto da se oslanjaju na ugrađeni senzor za otkrivanje pogotka. Dionice Mazde manje su 3,3 posto.

Yamaha izjavila da je zaustavila pošiljke sportskog motocikla, dok je Honda rekla da je utvrdila prijestupe u ispitivanjima buke i izlaza u razdoblju duljem od osam godina do listopada 2017. na dvadesetak modela koji se više ne proizvode.

13 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari