Japanski Fujitsu suočava se s ispitivanjem zbog skandala s britanskim poštama

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/The_Fujitsu_building%2C_Bracknell_-_geograph.org.uk_-_4357697.jpg
Fujitsu, Bracknell/Berkshire, Velika Britanija, Foto: Wikimedia Commons/Alan Hunt

Japanski Fujitsu pod sve većim je pritiskom zbog svoje uloge u skandalu u kojem su stotine službenika poštanskih poslovnica u Britaniji osuđene za krađu, prijevaru i lažno računovodstvo, zbog grešaka u softveru koji je razvila ova tvrtka.

Predstavnici Fujitsua trebali bi se pojaviti i na javnoj istrazi o skandalu sljedeći tjedan, a tvrtka je također pozvana da se pojavi pred britanskim parlamentarnim Odborom za poslovanje i trgovinu, radi ispitivanja. BBC navodi da će na sjednici odbora biti nazočan europski šef Fujitsua, Paul Patterson.

“Svatko za koga se dokaže da je odgovoran za ovaj skandal trebao bi odgovarati, uključujući uplate u fond poreznih obveznika”, rekao je u parlamentu Kevin Hollinrake, ministar zadužen za poštanske poslove.

Fujitsuov računalni računovodstveni sustav Horizon našao se u središtu skandala zbog netočnog prikazivanja manjkova na računima poštanskih poslovnica.

“Istraga je pojačala razoran utjecaj na živote upravnika pošte i njihovih obitelji, a Fujitsu se ispričao za svoju ulogu u njihovoj patnji. Fujitsu je u potpunosti predan podršci istrage kako bi razumjeli što se dogodilo i naučili iz toga”, rečeno je iz tvrtke Reutersu, krajem prošlog tjedna. No, tvrtka je odbila odgovoriti na dodatna pitanja.

Fujitsu je, kao tvrtka, naveden kao strateški dobavljač britanske vlade.

Duga i stalna pozicija Fujitsua u srcu državnih tehnoloških projekata započela je kupnjom britanske tvrtke ICL 1990-ih, tvrtke za koju se vjerovalo da može isporučiti složene IT projekte. Kupnjom ICL-a, Fujitsu je dobio mjesto na vrhu strateških partnerstava, kada su dodjeljivani državni ugovori.

Britanski Visoki sud je 2019. utvrdio da postoje nedostaci u sustavu Fujitsu. Pošta je pristala isplatiti odštetu za 555 službenika. Sustav Horizon je još  funkcionalan a pošta je platila Fujitsu više od 95 milijuna funti za produljenje ugovora s Horizonom do kraja 2025. godine. Japanska tehnološka tvrtka vrijedna je 20 milijardi funti.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari