Dostupni poslovi u londonskom sektoru financija manji za oko 40 posto  

Pixabay.com
London, Velika Britanija Foto: Pixabay.com

Mogućnosti zapošljavanja u londonskom financijskom sektoru smanjile su se za gotovo 40 posto prošle godine, priopćila je Agencija za zapošljavanje Morgan McKinley, dok su tržišne turbulencije i visoka inflacija naveli poslodavce da „stegnu remen“ oko troškova.

Dostupni poslovi u financijama smanjili su se za 38 posto u 2023. u usporedbi s prethodnom godinom, prema tvrtkinom London Employment Monitoru, dok se broj tražitelja posla također smanjio za 16 posto.

„Došlo je do smanjenja od 42 posto u broju dostupnih radnih mjesta u četvrtom tromjesečju 2023., posebno u odnosu na prethodnu godinu – što je najveći takav pad od globalne financijske krize 2008.“, priopćio je Morgan McKinley.

Dok su posebno banke prošle godine imale snažnu dobit, pritisak na marže zbog visoke inflacije, pada sklapanja poslova i produbljivanja geopolitičkih previranja umanjio je izglede za zapošljavanje u ovom sektoru, piše Reuters.

Nekoliko velikih poslodavaca napravilo je „duboke rezove“, dodatno pogoršavajući tržište rada. Barclays je ukinuo tisuće radnih mjesta, dok švicarski konkurent UBS planira uraditi slično, uključujući i smanjenje broja radnih mjesta u Londonu, nakon integracije s posrnulim rivalom, Credit Suisse.

“Nakon godine snažnog rasta plaća i pretjeranog zapošljavanja potaknutog skučenim tržištem rada, pojavili su se znakovi hlađenja tržišta kako smo se približavali kraju izazovne godine. Vidjeli smo smanjenje broja tražitelja posla, ponude kandidata i broja dostupnih poslova. Povjerenje poslodavaca se smanjilo usred dugotrajnog usporavanja gospodarstva i sukoba na Bliskom istoku, što je dovelo do obuzdavanja potrošnje i zapošljavanja”, rekao je Hakan Enver, direktor Morgan McKinley UK.

Enver kaže i da je broj dostupnih radnih mjesta prošle godine uglavnom bio na razini 2019., prije značajnog porasta zapošljavanja nakon pandemije.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari