Izraelska Teva želi prodati poslovanje s aktivnim farmaceutskim sastojcima

Pixabay.com
Lijek, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Izraelski Teva Pharmaceutical Industries, vlasnik hrvatske Plive, najavio je prodaju poslovanja s aktivnim farmaceutskim sastojcima, nakon smanjenog gubitka u 2023. godini.

U zadnja tri mjeseca prošle godine prihod od prodaje aktivnih farmaceutskih sastojaka bio je manji za devet posto nego u istom razdoblju 2022. i pao na 153 milijuna dolara, prenosi Hina.

Sastojci se koriste u generičkim i brendiranim lijekovima, a Tevin odjel ima 1.000 klijenata širom svijeta. Uprava očekuje da će dovršiti prodaju u prvoj polovini iduće godine.

Najveći proizvođač generičkih lijekova u svijetu zaključio je prošlu godinu s neto gubitkom od 559 milijuna dolara. U 2022. iznosio je 2,4 milijarde dolara zbog viših troškova otpisa nematerijalne imovine i troškova pravnih sporova.

Kompanija je lani za nagodbu u tužbama u SAD-u za suodgovornost za prekomjernu potrošnju opioidnih lijekova izdvojila milijardu dolara, upola manje nego u 2022. godini.

Prihod im je lani porastao za šest posto, na 15,8 milijardi dolara. U kompaniji izdvajaju veći prihod od prodaje generičkih lijekova u Europi i na drugim tržištima i prodaju patenata na skupinu proizvoda. Uteg su bili nepovoljni valutni tečajevi.

Teva je prošlu godinu zaključila s operativnom dobiti od 433 milijuna dolara. U 2022. zabilježili su operativni gubitak od 2,2 milijarde dolara. U 2024. Teva očekuje prihod u rasponu od 15,7 do 16,3 milijarde dolara.

Tvrtka sada pokušava potaknuti rast skupinom brendiranih lijekova, uključujući Austedo za liječenje Huntingtonove bolesti, lijek za migrenu Ajovy i lijek za shizofreniju Uzedy.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari