Tevin prihod u trećem tromjesečju porastao za sedam posto, na 3,9 milijardi dolara

Pixabay.com
Tablete, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Izraelska farmaceutska industrija Teva izvijestila je o većem prihodu u trećem tromjesečju, uz snažan rast prodaje generičkih lijekova u Sjevernoj Americi.

U razdoblju od srpnja do rujna Tevin prihod porastao je za sedam posto, na 3,9 milijardi dolara, pokazuje poslovno izvješće objavljeno u srijedu.

Prodaja generičkih lijekova u Sjevernoj Americi poskočila je za 15 posto, uz 30-postotni skok prodaje lijeka za Huntingtonovu bolest Austeda, prenosi Hina. Na globalnoj razini snažno je porastao i prihod od prodaje lijeka za migrenu Ajovy, za osam posto.

Kada se isključe jednokratne stavke, vlasnica Plive zaključila je tromjesečje s dobiti po dionici od 60 centi, na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja.

“Kontinuirana solidna izvedba Austeda, Ajovyja i našeg generičkog poslovanja donijela je rast na područjima širom svijeta”, rekao je izvršni direktor Richard Francis, dodajući da su zato ponovo podigli procjene poslovnih rezultata u cijeloj 2023. godini.

Sada očekuju prihod u rasponu od 15,1 milijardu do 15,5 milijardi dolara, u odnosu na do sada prognoziranih 15 do 15,4 milijarde dolara. U prošloj godini iznosio je 14,9 milijardi dolara.

Prilagođena dobit po dionici trebala bi iznositi od 2,25 do 2,55 dolara, u odnosu na 2,52 dolara po dionici u 2022. godini.

Izvršni direktor ponovo je istaknuo da aktualni rat Izraela i palestinskog Hamasa “uglavnom” nije utjecao na njihovu proizvodnju.

“Srećom, niti jedna naša lokacija nije pretrpjela izravnu štetu u ratu”, rekao je Francis analitičarima, govoreći o raketnim napadima iz blokirane palestinske Gaze.

“Nastavljamo s izradom planova za nepredviđene situacije kako bismo bili sigurni da ćemo održati kontinuitet poslovanja, a najvažnije je voditi računa o sigurnosti naših zaposlenika”, dodao je.

Tevin prihod u Izraelu čini oko dva posto ukupnog globalnog prihoda, a proizvodnja manje od osam posto globalne proizvodnje.

Francis je naknadno za Reuters rekao da je gotovo 10 posto Tevinih radnika u Izraelu pozvano u vojnu rezervu, kao i ostali izraelski građani, pa su izmijenili prioritete u smjeru proizvodnje i distribucije. Teva po njegovim riječima nije zasad meta bojkota, poput Coca-Cole i Nestlea u Turskoj.

Izraelska odmazda u Pojasu Gaze nakon upada palestinskog Hamasa na izraelski teritorij izazvala je val prosvjeda u mnogim zemljama, uz navode palestinskih zdravstvenih dužnosnika o više od 10.000 žrtava. Prema navodima izraelskih dužnosnika, u Hamasovom upadu u Izrael 7. listopada ubijeno je 1.400 ljudi.

3 Odgovora

  1. Bilo bi cudno da Teva nema povecanje prihoda koliko se svi kljukamo lijekovima svakodnevno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari