Izjava dužnosnika američkog FED-a utjecala na pad cijena nafte

Freepik.com
Naftna bušotina, Foto: Freepik.com/atlascompany

Fjučersi nafte Brent niži su za 38 centi, te iznose 83,29 američkih dolara po barelu, dok su terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) niži za 40 centi, te iznose 78,21 dolara.

Cijene nafte pale su u petak nakon što je član Upravnog vijeća američkog FED-a, Christopher Waller, rekao da bi smanjenje kamatnih stopa trebalo odgoditi još najmanje dva mjeseca.

Waller je rekao da bi tako mogli vidjeti je li nedavni porast inflacije znak usporavanja napretka prema stabilnosti cijena ili je samo „prepreka na putu“. Također je odbacio i ideju da FED riskira slanje gospodarstva u recesiju ako bude predugo čekao da smanji stope, rekavši da si FED može priuštiti još vremena.

Središnja banka SAD-a održava svoju referentnu stopu stabilnom u rasponu od 5,25 posto do 5,5 posto od prošlog srpnja.

Više kamatne stope za dulje vrijeme mogle bi smanjiti potražnju za naftom ali neki analitičari kažu da je potražnja stabilna.

Analitičari ANZ Researcha rekli su za Reuters da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošli tjedan porasle manje od očekivanog, dok bi stope rasta u rafinerijama mogle porasti u nadolazećim tjednima.

JPMorganovi pokazatelji pokazuju da potražnja za naftom raste za 1,7 milijuna barela dnevno (mbd) u odnosu na prethodni mjesec do 21. veljače.

„To je u usporedbi s povećanjem od 1,6 mbd primijećenim tijekom prethodnog tjedna, što je vjerojatno rezultat povećane potražnje za putovanjima u Kini i Europi”, rekli su analitičari za Reuters.

Analitičari ipak naglašavaju da bi naznake potražnje i zabrinutosti oko zaliha mogle povećati cijene u nadolazećim danima.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari