Izglasan rebalans proračuna Hrvatske

pixabay.com
proračun Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatski sabor je većinom glasova donio rebalans proračuna kako je to predložila Vlada RH. Prihodi države se povećavaju na 27,7 milijardi eura, što je za 1,1 milijardu više u odnosu na izvorni proračun, a rashodi za 1,2 milijarde eura, odnosno na 29,3 milijarde eura.

Glavni razlozi za rebalans proračuna su povećanje izdvajanja za obnovu od potresa, plaće, mirovine, poljoprivrednike i vladine pakete pomoći građanima i gospodarstvu zbog inflacije.

U okviru rebalansa realiziraju se i novčana sredstva od posebnog poreza na dobit te su prihodi po stavci poreza na dobit veći za 360 milijuna eura od prethodno planiranih.

Prema projiciranim prihodima i planiranim rashodima, prenosi Hina, proračun opće države završit će u deficitu od 0,3 posto ili 235 milijuna eura.

Vlada RH je u proračunu revidirala i projekciju gospodarskog rasta za ovu godinu s 0,7 na 2,8 posto, a udio javnog duga u BDP-u trebao bi na kraju godine, prema vladinim projekcijama, iznositi 60,7 posto.

Sabor je odbio gotovo 190 amandmana, koje su na predloženi drugi rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna, podnijeli oporbeni klubovi i zastupnici.

Za rebalans državnog proračuna i projekciju za 2024. i 2025.  glasovalo je 77 zastupnika, a njih 41 je bilo protiv.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari