Inflacija u SAD-u slabija u svibnju, FED još ne smanjuje kamatne stope

pexels.com
Inflacija u SAD-u, Foto: pexels.com/karolina-grabowska

Inflacija u SAD-u tek je neznatno oslabila u svibnju 2024. godine, pokazali su podaci ministarstva rada, uz snažniji pad cijena rabljenih vozila, ali i izrazitije poskupljenje benzina.

Godišnja stopa inflacije iznosila je 3,3 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod na mjesečnoj razini. Kad se isključe cijene hrane i energije, temeljna inflacija iznosila je 3,4 posto i pala je na najnižu razinu u nešto više od tri godine.

Najviše je u odnosu na prošlogodišnji svibanj poskupio prijevoz, za 10,5 posto. Slijedi struja s rastom cijena za gotovo šest posto. Benzin je u odnosu na lanjski svibanj bio skuplji za 2,2 posto. U travnju bio je poskupio za 1,2 posto. Hrana je pak u svibnju bila skuplja jedan posto, kao i u prethodnom mjesecu.

Najviše su pojeftinili rabljeni automobili i kamioni, za 9,3 posto. U travnju su im cijene pale za 6,9 posto. Mjesečna usporedba pokazuje pak stabilne cijene, nakon rasta od 0,3 posto u travnju. Najviše je na cijene utjecao je benzin, prenosi Hina, koji je pojeftinio za 3,6 posto u odnosu na travanj kada je bio skuplji za 2,8 posto.

Cijene plina pale su za 0,8 posto, znatno blaže nego u travnju, kada su se na mjesečnoj razini bile smanjile za gotovo tri posto. Cijena struje zadržala se na travanjskoj razini. Energija je na mjesečnoj razini pojeftinila za dva posto, nakon poskupljenja za 1,1 posto u travnju. Cijene hrane bile su gotovo nepromijenjene. Kada se isključe hrana i energija, potrošačke cijene porasle su na mjesečnoj razini za 0,2 posto, nešto blaže nego u travnju.

Stav Feda o kamatnim stopama

Nade u blago smanjenje kamatnih stopa, koje su potaknule rast američkih dionica ove godine, dobile su poticaj nakon podataka o inflaciji i pozitivnog stava iz Federalnih rezervi.

Predsjednik Feda, Jerome Powell, istaknuo je na kraju sastanka središnje banke da je inflacija pala bez većeg negativnog utjecaja na gospodarstvo i rekao da nema razloga misliti da se taj trend ne može nastaviti.

https://www.flickr.com/people/92618257@N08
Predsjednik FED-a, Jerome Powell, Foto: Wikimedia Commons/federalreserve

Powell je također ponovio da će kreatori politike morati vidjeti dodatne dokaze da se cijene smanjuju prije nego što smanje stope. Dužnosnici Feda su u međuvremenu obuzdali projekcije o tome koliko će agresivno smanjiti stope ove godine, s tri smanjenja stope od 25 baznih bodova na samo jedno – pomak koji su ulagači uglavnom očekivali. Tako su kamatne stope Feda ostale stabilne, te je početak njihovog ublažavanja odgođen možda i do prosinca.

“Fed kaže da će posljednja milja za postizanje inflacije od dva posto biti duža, ali tržište još uvijek vjeruje u pristojan rast i izglede za rad koji će gravitirati prema mekom prizemljenju. Fed dolazi do mišljenja da nema velikih zabrinutosti za usporavanje”, rekao je Saurabh Sud, upravitelj portfelja u T. Rowe Price za Reuters.

Analitičari ističu da ostaje rizik da će Fed predugo odgađati smanjenje stopa i potencijalno naštetiti godpodarskom rastu. Ocjenjuju da iako FED želi smanjiti kamatne stope ipak nemaju dovoljno podataka no ističu da što je dulje kamatna stopa iznad pet posto, veća je šansa da se u gospodarstvu stanje zakomplicira.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari