Inflacija u Njemačkoj usporila u studenom na 3,2 posto

pixabay.com
Berlin, Njemačka, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Inflacija u Njemačkoj usporila je u studenom, pokazale su u srijedu preliminarne procjene Destatisa, odražavajući oštriji pad cijena energije, uz kontinuirano posustajanje rasta cijena usluga i hrane.

Potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu porasle su za 3,2 posto prema istom razdoblju lani, pokazuju preliminarne procjene statističkog ureda, koji će konačne podatke objaviti 8. prosinca, prenosi Hina.

Stopa inflacije spustila se tako na najnižu razinu od lipnja 2021. kad je iznosila 2,4 posto, navodi se u priopćenju.

Preliminarna procjena pokazuje znatno posustajanje potrošačkih cijena na godišnjoj razini budući da je u listopadu inflacija iznosila 3,8 posto. Na mjesečnoj razini cijene su pak pale za 0,4 posto, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, nakon što su u listopadu ostale nepromijenjene prema mjesecu ranije.

Statističari procjenjuju da je usporila i temeljna inflacija, koja isključuje cijene energije i hrane, s 4,3 na 3,8 posto.

Najveći uteg potrošačkim cijenama u cjelini bili su energenti i motorna goriva pa su kućanstva u studenome za njih morala izdvojiti 4,5 posto manje nego godinu dana ranije. U listopadu su bili jeftiniji za 3,2 posto nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju tablice statističkog ureda.

Statističari upozoravaju na utjecaj visoke poredbene osnovice u prošloj godini kada su cijene energije bile jako visoke. Usluge su prema prvim procjenama stajale 3,4 posto više nego u studenome prošle godine. U listopadu bile su više za 3,9 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Blaže su uvećane i cijene robe, za tri posto. U listopadu bile su veće za 3,6 posto.

Hrana je poskupjela za 5,5 posto, nakon 6,1-postotnog poskupljenja u listopadu.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi usporedbe s ostalim zemljama Europske unije, pokazao je rast cijena u studenom od 2,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U listopadu cijene su po HICP-u porasle za tri posto.

Na mjesečnoj razini HICP pokazuje 0,7-postotni pad cijena u studenome, nakon 0,2-postotnog pada u listopadu, pokazuju preliminarni podaci Destatisa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari