Inflacija u Njemačkoj znatno oslabila u rujnu

pixabay.com
Njemačko gospodarstvo na niskoj razini, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Inflacija u Njemačkoj znatno je oslabila u rujnu, smanjivši se na najnižu razinu od početka prošle godine, uz naglo usporavanje rasta cijena energije, pokazale su prve procjene statističkog ureda Njemačke.

Potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu porasle su u rujnu za 4,5 posto, najslabije od veljače prošle godine, pokazuju preliminarni izračuni Destatisa. To znači da je rast cijena bio znatno blaži nego u kolovozu kada su uvećane za 6,1 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u rujnu porasle za 0,3 posto, istim tempom kao i u kolovozu, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima.

Temeljna godišnja stopa inflacije, objavio je Destatis, koja isključuje cijene energije i hrane, iznosila je u rujnu 4,6 posto i bila je niža za 0,9 postotnih bodova nego u kolovozu.

Usluge su u rujnu, prenosi Hina, bile skuplje za 4,0 posto nego lani, nakon poskupljenja u kolovozu od 5,1 posto. Roba je pak poskupjela za pet posto, također znatno blaže nego u prošlom mjesecu.

Cijene energije porasle su samo jedan posto, odražavajući visoku poredbenu osnovicu u prošlogodišnjem rujnu kada je ukinut limit za cijene goriva. U kolovozu energija je bila poskupjela 8,3 posto. Hrana je u mjesecu na izmaku bila skuplja 7,5 posto nego lani, nakon poskupljenja od devet posto u prošlom mjesecu.

Osjetno posustajanje inflacije pokazuje i harmonizirani indeks potrošačkih cijena koji omogućuje usporedbu među zemaljama EU, pokazavši rast cijena u rujnu za 4,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U kolovozu cijene su po HICP-u porasle 6,4 posto. Na mjesečnoj razini, podsjeća Hina, HICP pokazuje rast cijena od 0,2 posto, što je dva puta niže nego u kolovozu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari